Alumna Marjolein Theunissen

Mijn loopbaan als directeur van Cleeft

Alumna Marjolein Theunissen blikt terug op haar carrière van student kunstgeschiedenis tot nu

Marjolein Theunissen
Marjolein Theunissen, Foto: Tessa Wiegerinck

Studie: Bachelor Kunstgeschiedenis (2006-2009) aan de Universiteit Utrecht, Algemene Cultuurwetenschappen (2005-2006) aan de Universiteit Maastricht en Master Journalistiek en Media (2009-2010) aan de Universiteit van Amsterdam.
Bedrijf: CLEEFT
Functie: Directeur en oprichter
Onderscheidingen en prijzen: Viva 400-vrouw in de categorie Goed - 2011, Ondernemer van het jaar (UOA) - 2011, Egeria Jonge Ondernemersprijs - 2011, New Venture Ronde 2 - 2011, UtrechtInc award - 2011, UtrechtInc Studentprijs - 2010

"Al vanaf jongs af aan heb ik een brede interesse en een passie voor schrijven gehad. Omdat ik journalist wilde worden, besloot ik Algemene Cultuurwetenschappen te gaan studeren. Te algemeen, bleek algauw. Ik stapte over op Kunstgeschiedenis en voelde me als een vis in het water. Er is niks mooiers dan de wereld om je heen vertaald te zien in kunst. Maar ik zag mezelf niet altijd over kunst schrijven. Ik wilde méér…

Tijdens mijn studie heb ik veel (vrijwillige) bijbaantjes gehad. Ik schreef voor een aantal websites en ook als assistent persvoorlichter. Op die manier kwam ik erachter wat ik écht leuk vind om te doen: mensen verbinden en helpen ontwikkelen. In het laatste jaar van mijn bachelor richtte ik het webmagazine CultuurBewust.nl op. Algauw namen de werkzaamheden zoveel tijd in beslag dat ik moest stoppen met mijn bijbaantje en zelfs met mijn master. De enige manier om mijn platform in de lucht te houden was door er mijn baan van te maken. Het was geen makkelijke keuze, maar ik ben nog elke dag blij dat ik deze stap heb gezet. Inmiddels heet de organisatie CLEEFT, bestaat de redactie uit ruim 80 redacteuren en verwelkomen we maandelijks zo’n 60.000 unieke bezoekers.

Door de juiste mensen om je heen te verzamelen kun je grootse dingen bereiken.

Mijn werk is elke dag anders. Dat maakt het uitdagend en het houdt je scherp. Op een dag komen er veel verschillende taken voorbij; van boekhouding tot het beantwoorden van wel honderd mails en van afspraken buiten de deur tot skypen met mijn vormgeefster in Duitsland.

Ik geloof erin dat je heel veel kunt bereiken als je de juiste mensen bij elkaar brengt. Samen kun je zoveel gave dingen doen. De energie die daarbij vrij komt maakt me erg gelukkig. En als je na een aantal jaar hard werken ziet dat oud-redacteuren inmiddels werkzaam zijn bij grote mediabedrijven als Trouw, De Volkskrant en De Telegraaf, dan ben ik ook nog eens erg trots.

Over tien jaar heb ik CLEEFT uitgebouwd tot de community van cultuurverslindende jongeren en organiseren we events waar zij elkaar kunnen ontmoeten.

Andere alumni raad ik aan om zoveel mogelijk ervaring op te doen tijdens hun studie. Stel vragen, loop stage, ga mensen die je inspireren interviewen en probeer op die manier te ontdekken wat je écht leuk vindt."

Lees het interview met Marjolein Theunissen in de maarteditie van alumnimagazine Illuster: