Alumna Jeanine de Roy van Zuijdewijn

MIJN ERVARING ALS TERRORISMEONDERZOEKER

Alumna Jeanine de Roy van Zuijdewijn beschrijft haar passie voor onderzoek en terrorisme.

Studie: Bachelor Liberal Arts & Sciences (2009 – 2012), Master Internationale betrekkingen in historisch perspectief (2012-2014)
Werkervaring: Onderzoeker Institute of Security and Global Affairs – Universiteit Leiden (2013-nu), Projectcoördinator massive open online courses – Centre for Innovation – Universiteit Leiden (2014)
Nevenactiviteiten: Alumninetwerk UU Regio Den Haag (nu), Editorial Board Member Leiden Safety and Security Blog, (nu) SIB-Utrecht (lezingencommissie), student-assistent department Geschiedenis van de Internationale Betrekkingen UU, Association of Foreign Affairs – Lund (Erasmus). Auteur van het het boek “Terrorisme” (2016) geschreven met Edwin Bakker.

Eigenlijk wilde ik niets liever doen dan nog een tweede master volgen na mijn master Internationale betrekkingen in historisch perspectief. Tot ik gevraagd werd om na mijn stage bij het Centrum voor Terrorisme en Contraterrorisme van de Universiteit Leiden in hartje Den Haag (nu het Institute of Security and Global Affairs) te komen werken om te helpen met het ontwikkelen van een “massive open online course” (MOOC) over terrorisme.

Geluk kun je niet afdwingen en hard werken doen veel mensen, maar het herkennen en durven grijpen van kansen kan het verschil maken
Jeanine de Roy van Zuijdewijn

“Weet wel dat je nooit op tijd zult afstuderen als je dit gaat doen”, waren de wervende woorden van mijn stagebegeleider. Eigenwijs als ik toen was geloofde ik daar natuurlijk niks van maar dat bleek wel te kloppen. Een scriptie schrijven naast je fulltimebaan is niet zo makkelijk.

Maar spijt heb ik zeker niet. Mijn overtuiging is dat je veel kunt bereiken als drie dingen samenkomen: hard werken, geluk en kansen benutten. En dat laatste is direct mijn belangrijkste tip: geluk kun je niet afdwingen en hard werken doen veel mensen, maar het herkennen en durven grijpen van kansen kan het verschil maken.

De online cursus draait ondertussen drie jaar en is door ruim 100.000 mensen uit 180 landen gevolgd. De scriptie was een jaar later ook afgerond. Dit onderzoek naar “foreign fighters” heeft geleid tot wetenschappelijke publicaties die ik op veel plekken heb mogen presenteren: bij de NCTV in Den Haag, de Europese Commissie, de VN en op conferenties van Madrid tot in de VS. Naast het doen van onderzoek geef ik sinds anderhalf jaar ook college.

Het leuke van het werken als onderzoeker bij Institute of Security and Global Affairs vind ik de dynamiek van het werk. Er zijn nog veel vragen te beantwoorden in het onderzoeksveld terrorisme. We zien het als onze verantwoordelijkheid om waar nodig iets meer nuance aan te brengen in het debat over een fenomeen waar ook de meningen vaak explosief zijn. Terrorisme is – helaas – ontzettend actueel, wat bovendien betekent dat je als onderzoeker ook een publieke functie te vervullen hebt. Het idee dat onderzoek direct weer in de papierversnipperaar verdwijnt, is daarmee gelukkig niet waar.

Naast het onderwijs en wetenschappelijk onderzoek, natuurlijk de kerntaken, zijn populair-wetenschappelijke publicaties soms ook onderdeel van het werk. Zo komt deze maand het boek “Terrorisme” uit dat ik samen met professor Edwin Bakker geschreven heb. Door onze ervaring met de MOOC hebben we ook een introductievideo gemaakt. Op 26 mei zullen we ons boek in Den Haag presenteren en in discussie gaan met het publiek. Wat willen terroristen, waarom doen ze dit? Basale vragen, die vaak buitengewoon moeilijk te beantwoorden zijn.

Vrienden en kennissen denken wel eens dat het werk als onderzoeker saai is – bepaald niet! Een hele dag aan voetnoten kunnen werken is soms een verademing. Mijn volgende doel is om mijn PhD te behalen. “Ja” op kansen zeggen is me goed bevallen, soms “nee” zeggen lukt me hopelijk ook zodat de PhD in tegenstelling tot de scriptie wel op tijd afgerond kan worden...