AKWAGLOT

Om 385 jaar wetenschap in Utrecht te vieren, verrees in 2021 een drijvend duurzaam kunstwerk in de Catharijnesingel van Utrecht. Op en rond dit platform organiseerden Universiteit Utrecht, UMC Utrecht en diverse partners allerlei activiteiten. Inmiddels is AKWAGLOT verhuisd naar een nieuwe locatie: de Evolutietuin in de Botanische Tuinen.

Bekijk hoe het platform verrijst in de singel

De kunstenaars

AKWAGLOT is een creatie van DE JENZ: een samenwerking tussen kunstenaars Vibeke Jensen en Santiago De Waele. Zij ontmoetten elkaar in 2014 toen Jensen werd uitgenodigd om een publiek kunstproject te maken voor de Triënnale Brugge, waarvan De Waele technisch directeur is.

Schaalmodel van het platform

Het kunstwerk drijft, brengt vele tongen en manieren van spreken samen.

De naam AKWAGLOT

Vibeke Jensen en Santiago De Waele geven het kunstwerk de naam AKWAGLOT:

"AKWAGLOT combineert de uitspraak van aqua - water en zijn kwaliteiten van stroming en beweging, aanpassingsvermogen aan de omgeving en gevoeligheid; met -glot een Grieks woord voor tong dat verwijst naar 'een tong hebben', 'spreken, schrijven of geschreven worden in een taal'. Het kunstwerk drijft, brengt vele tongen en manieren van spreken samen. Het is een universiteit zonder muren - open voor de hele gemeenschap."

GLOTcast

Het platform was een plek voor ontmoeting en dialoog, en wat past daar beter bij dan een podcast met wetenschappers, studenten, inwoners, en organisaties in de stad Utrecht? Het doel van de GLOTcast was om de wetenschap in verbinding te brengen met de stad, door op een laagdrempelige manier gesprekken aan te knopen tussen de Universiteit Utrecht, het UMC Utrecht en de stad. Met verve gingen hosts Marij Swinkels, Simone Arnolds, Vincent Tijseling en Mik Collet het gesprek aan met wetenschappers uit verscheidende disciplines en ‘toevallige’ voorbijgangers.

Luister alle afleveringen terug op Soundcloud of Spotify.