LEEST SPREEKT

Een vrouw leest een boek op de bank © iStockphoto.com/middelveld

Neerlandicus prof. dr. Geert Buelens organiseert samen met docent moderne letterkunde Evelyne Shamier MA de podcast Leest Spreekt, waarin neerlandici, literatuurwetenschappers en cultuurhistorici in gesprek gaan over actuele kwesties in de Nederlandse literatuur en cultuur. De podcast is een initiatief van Leest, het open wetenschapsplatform over Nederlandse literatuur en cultuur. 

Acutaliteiten

In de podcastserie gaat Buelens in gesprek met verschillende experts over uiteenlopende onderwerpen die allemaal te maken hebben met recente gebeurtenissen in de Nederlandse literatuur en cultuur. Per aflevering staat er een actuele kwestie centraal, bijvoorbeeld een nieuwe publicatie, onderzoeksproject of een algemene maatschappelijke discussie. Zo blijft de luisteraar op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en verbreed die zijn of haar blik op de actualiteit.

Voor elk wat wils

De podcast biedt een platform voor allerlei verschillende deskundigen van de Universiteit Utrecht. Zo was in aflevering 3 emeritus hoogleraar Bedrijfsgeschiedenis prof. dr. Keetie Sluyterman te gast naar aanleiding van het historische klimaatvonnis tegen Royal Dutch Shell. In aflevering 4 sprak docent literatuur Johan Sonnenschein mee over dichter Herman Gorter en in aflevering 7 kwam docent Moderne Nederlandse Letterkunde dr. Laurens Ham aan bod tijdens de discussie over vrijheid van meningsuiting, onderwijs en het verschil tussen ‘smaad’ en ‘reputatieschade’ vanwege het ontslag van kritisch ROC-docent Paula van Manen. Aflevering 8 stond in het thema van het verleden, heden en toekomst van het leesonderwijs en hierbij schoof docent-onderzoeker Vroegmoderne Nederlandse Letterkunde dr. Feike Dietz aan.