Zalen 1e verdieping

Opzoomerkamer

Plattegrond eerste verdieping (pdf)

C.W. Opzoomerkamer (vergaderkamer)

Cornelis W. Opzoomer (1821-1892) was van 1846 tot 1889 hoogleraar wijsbegeerte in Utrecht. Hij was de eerste die zijn inaugurele rede niet in het Latijn maar in het Nederlands uitsprak. Naast vooraanstaand wijsgeer, was hij ook jurist en vertaler. De kamer wordt gebruikt als vergaderkamer.

G.W. Kernkampkamer

G.W. Kernkampkamer (vergaderkamer)

Gerhard W. Kernkamp (1864-1943) was historicus en van 1903 tot 1935 hoogleraar algemene en vaderlandse geschiedenis na de Middeleeuwen en politieke aardrijkskunde. Hij schreef in 1936 de geschiedenis van de universiteit. De kamer doet dienst als vergaderkamer.

J. Roëllkamer

J. Röellkamer (bestuurskamer)

Jhr.mr. Joan Röell (1844-1914) was lid en van 1898 tot 1914 ook president van het curatorium van de universiteit, vroeger het hoogste bestuursorgaan van de universiteit. Röell was ook lid en voorzitter van de Tweede Kamer, minister van buitenlandse zaken en vice-president van de Raad van State. De kamer doet dienst als bestuurskamer.

Maskeradezaal

Maskeradezaal (receptiezaal)

Maskerade verwijst naar de vroegere gewoonte onder studenten om verkleedoptochten te houden bij lustra. De zaal doet dienst als receptiezaal.

Senaatszaal

Senaatszaal

De Senaat was vroeger de raad van hoogleraren. Deze vergaderde hier. De Senaat werd voorgezeten door de rector magnificus, die ook de academische gemeenschap vertegenwoordigde naar buiten. De zaal toont één van de meest uitgebreide reeksen professorenportretten in Nederland uit verschillende eeuwen. Tegenwoordig worden hier de promoties gehouden.