Pandhof

De kloostertuin
De kloostertuin

De Pandhof van de Dom is de kloostertuin van de Domkerk. Deze verborgen tuin ligt tussen de Domkerk en het Academiegebouw, en is een heerlijk idyllisch plekje vol bloemen en kruiden. Vanaf de Pandhof heeft u uitzicht op de Domtoren, de kerk en het Academiegebouw.

Nieuws

De Pandhof  is open voor bezoekers vanaf 19 mei 2021. 
De Pandhof is in de afgelopen weken gerenoveerd. Het plantmateriaal is vernieuwd en zo gekozen dat er het hele jaar wat te beleven valt. In samenwerking met de Botanische Tuinen Utrecht en de hortulanus Gerard van Buiten is een nieuw plantplan gemaakt. Over niet al te lange tijd staat de kloostertuin weer volledig in groei en bloei zoals u gewend bent.

Geschiedenis

De Pandhof is onderdeel van het Academiegebouw. De hof was de verbinding tussen de Domkerk en het Groot Kapittelhuis. Ook diende die als begraafplaats en was het een plek voor religieuze contemplatie. Voor een lange tijd was onduidelijk aan wie de Pandhof toebehoorde. Daarom maakten omwonenden gebruik ervan. Zo plantten ze notenbomen en gebruikten ze de binnenplaats voor het drinken van bier, het houden van kippen en het opslaan van oude wagens. In 1634 werd de Illustere school opgericht vanwege de nieuwe protestantse kerk. Studenten moesten via de Pandhof naar de collegezalen in het Groot Kapittelhuis lopen. Daardoor werd de Pandhof de 'wandelplaets van d'Academie'. Uiteindelijk werden de bomen gekapt, waardoor de omwonenden het recht van doorgang verloren. Op die manier kreeg de Universiteit Utrecht de hof in haar bezit.