3V-Databases zijn essentieel voor de verfijning en vermindering van dierproeven

Het 3Rs-Centre ULS heeft het 3V-Databaseprogramma geïnitieerd. Dit programma stelt 3V-informatie gratis beschikbaar en beoogt daardoor bij te dragen aan implementatie van de 3V’s in proefdieronderzoek. De volgende twee databases zijn onderdeel van het 3V-Databaseprogramma: de Interspecies Database (1) en de Humane Endpoints website (2).

De homepage van de Interspecies Database
  1. De Interspecies Database (www.interspeciesinfo.com) biedt een grote dataset aan van betrouwbare lichaamswaarden en kenmerken van verschillende diersoorten en de mens. Dit geeft onderzoekers de mogelijkheid een proefdier te kiezen dat op basis van de gegevens zo goed mogelijk overeen komt met een andere diersoort, of met de mens. Dit bespaart niet alleen tijd en geld, maar vooral proefdieren. Bovendien verhoogt deze werkwijze de onderzoekskwaliteit. Gebruikers geven aan jaarlijks gemiddeld 20% tot wel 40% minder proefdieren nodig te hebben door het raadplegen van de database. De website is oorspronkelijk opgezet door het RIVM, dat ook in de toekomst verantwoordelijk blijft voor het aanleveren van data en voor de kwaliteit van de inhoud voor de database.
De homepage van de Humane Endpoints website

2.    De Humane Endpoints website (www.humane-endpoints.info) geeft informatie over humane eindpunten en leert deze te herkennen in knaagdieren en vissen. Humane eindpunten zijn momenten tijdens de proef waar de onderzoeker ingrijpt indien dieren onnodig pijn en ongemak ondervinden. Hierbij zal de onderzoeker bijvoorbeeld het dier uit de proef halen, of pijnbestrijding en verdoving toepassen. De website leert (aankomende) onderzoekers de dieren te observeren, hun welzijn in de gaten te houden en in te grijpen waar nodig, opdat er op een bewuste en verantwoordelijke manier met proefdieren wordt omgegaan. Het onnodig lijden van proefdieren wordt zo voorkomen. De website wordt in Utrecht - en in veel andere landen - al succesvol toegepast in de verplichte cursus Proefdierkunde voor onderzoekers die dierexperimenten gaan opzetten.

Beide websites zijn onafhankelijk en ontvangen geen subsidies of andere financiële bijdragen. Omdat we afhankelijk zijn van donaties en giften om de websites in stand te kunnen houden, is een kleine bijdrage welkom. U kunt zowel de Interspecies Database als de Humane Endpoints website steunen met een donatie via de website. Hartelijk dank voor uw bijdrage!