5 november 2019

José van Dijck in het FD over de toekomst van de gezondheidszorg

© iStockphoto.com

In een opiniestuk getiteld "Nederlandse gezondheidszorg moet nu werken aan decentrale infrastructuur en open standaarden" neemt prof. dr. José van Dijck (Instituut voor Cultuurwetenschappelijk Onderzoek) ons mee in de mogelijke toekomst van de zorgverlening, nu de opkomst van techbedrijven zo snel gaat.

Prof. dr. Jose van Dijck. Foto: Ed van Rijswijk
Prof. dr. José van Dijck

Bedrijven als Amazon ontwikkelen razendsnel software en diensten die de stap van klacht naar behandeling drastisch zou moeten verkleinen. "Een coalitie van techgiganten is nu druk bezig standaarden te ontwikkelen voor het naadloos delen van medische data tussen patiënteninformatiesystemen, app ontwikkelaars en verzekeraars. Als het aan de Amerikaanse Big Tech-bedrijven ligt, is de gezondheidszorg in de Verenigde Staten binnen enkele jaren volledig gedigitaliseerd en geprivatiseerd".

De bedrijven zelf hebben groot vertrouwen in hun plannen. "De Amerikaanse beroepsverenigingen in de zorg maken zich daarentegen grote zorgen, niet alleen over de effecten van deze nieuwe regulering op de privacy van patiënten maar ook over de toekomst van de gezondheidszorg als sector". Volgens Van Dijck is de zorg in Europa en Nederland ook aan reorganisatie toe, maar dan vanuit vertrouwen in zorgprofessionals en instituties in plaats van door "privacyregels af te schaffen en instituties te omzeilen". "Het Nederlandse poldermodel kan zich van z'n beste kant laten zien door samen met patiënten, professionals en ziekenhuizen te werken aan een beter beheer en ontsluiting van medische data".