17 december 2018

Gele hesjes, leer van het succes en de fouten van de Vijfsterrenbeweging

© iStockphoto.com/ricochet64
© iStockphoto.com/ricochet64

Op 14 december verscheen het opiniestuk 'Italië leert: de gele hesjes hebben politieke toekomst – maar die heeft ook een keerzijde' van dr. Pepijn Corduwener (Politieke Geschiedenis) en dr. Arthur Weststeijn (Italiaanse taal en cultuur) op Volkskrant.nl.

De protesten van de gele hesjes in Frankrijk domineren al weken het nieuws en de beweging wordt steeds standvastiger. Hebben de gele hesjes een toekomst als politieke beweging?

Pepijn Corduwener en Arthur Weststeijn

Italiaanse vijfsterrenbeweging

"Volgens veel experts kunnen die Franse protesten onmogelijk uitmonden in een slagvaardige politieke beweging, omdat de gele hesjes te ver uiteenlopende politieke voorkeuren hebben en geen organisatie of leiders kennen", schrijven Corduwener en Weststeijn op Volkskrant.nl. "Maar als we verder kijken, naar Italië, blijkt dat zo’n straatbeweging geboren uit onvrede met de bestaande politiek wel degelijk succesvol kan zijn". Corduwener en Weststeijn beschouwen de Italiaanse Vijfsterrenbeweging dan ook als de voorloper van de gele hesjes.

les voor gele hesjes

"Net als de gele hesjes werd de Vijfsterrenbeweging geboren uit desillusie met de gevestigde politiek, die verantwoordelijk werd gesteld voor toenemende sociale tweedeling", aldus Corduwener en Weststeijn. Dat de beweging succesvol is, blijkt uit de grote verkiezingswinst eerder dit jaar. Nu de Vijfsterrenbeweging in de regering zit, wordt echter ook duidelijk welke problemen ontstaan als een protestbeweging onderhandelingen moet aangaan met coalitiepartners en de EU. Corduwener en Weststeijn: "Juist door het vloeibare karakter van de eigen besluitvorming is de partij namelijk niet in staat een duidelijk stempel te drukken op (inter)nationaal beleid, en laat ze zich makkelijk de kaas van het brood eten door politieke concurrenten met een duidelijkere ideologie". Laat de gele hesjes daarvan leren.