3 juni 2019

Femke Essink over 50 jaar 'Turks fruit'

Op 29 mei schreef drs. Femke Essink in De Groene Amsterdammer over het boek Turks fruit (1969) van Jan Wolkers. Sinds de publicatie is de omgang met het seksueel expliciete boek erg veranderd.

Turks fruit werd gepubliceerd ten einde van de seksuele revolutie. Het boek kenmerkt zich door de vele expliciete, seksuele handelingen die het naamloze hoofdpersonage (in de film heet hij Erik) en zijn vriendin Olga uitvoeren. In de verfilming en de theaterstukken, die naar aanleiding van het boek zijn geproduceerd, wordt door de jaren heen verschillend omgegaan met seks en naaktheid.

Ze waren gechoqueerd door de manier waarop Erik met Olga omgaat, vooral het moment dat hij ’s nachts ongevraagd op haar kruipt: "This is a rape scene!"

Verpreutsing

De verpreutsing van de samenleving is ook Essink niet ontgaan: "Voor een gastcollege dat ik eens gaf aan een groep Amerikaanse studentes liet ik ze de film vanwege online rondzwevende versies met ondertiteling thuis bekijken. Toen ik ter plekke vroeg wat ze ervan gevonden hadden, ontbrandde er een discussie waarvan ik destijds de felheid niet had voorzien: ze waren gechoqueerd door de manier waarop Erik met Olga omgaat, vooral het moment dat hij ’s nachts ongevraagd op haar kruipt: This is a rape scene!"

Femke Essink

Femke Essink is onderwijscoördinator aan de faculteit Geesteswetenschappen en is tevens bezig met haar promotieonderzoek aan de Universiteit van Amsterdam. Prof. dr. Geert Buelens (Universiteit Utrecht) is co-promotor.