De Universiteit Utrecht doet samen met iHub, Sterk Huis en verschillende praktijkinstellingen onderzoek naar de effectiviteit van scheidingshulp. Met dit onderzoek willen we beter begrijpen wat werkt voor ouders en kinderen in complexe scheidingssituaties, zodat de zorg verder verbeterd kan worden. Om inzicht te krijgen in wat werkt, onderzoeken we:

A. Wat doen hulpverleners nu? Welke elementen zetten zij in gedurende de hulptrajecten?
B. Werkt de scheidingshulp? Wat zijn de uitkomsten voor ouders en kinderen die scheidingshulp kregen?
C. Welke onderdelen van de hulp werken precies, voor wie en wanneer? Wat is het verband tussen de ingezette onderdelen en de uitkomsten voor ouders en kinderen?

Voor onderdelen A en B verzamelen we in verschillende praktijkinstellingen gegevens  via procesevaluaties en de stellingenlijsten SCRES-O en SCRES-K. Voor onderdeel C vragen we ouders en kinderen om elke twee weken een korte online vragenlijst in te vullen gedurende hun hulptraject. Daarbij  ligt de focus op hulptrajecten waarin begeleide omgang wordt ingezet. Daarnaast vullen de betrokken hulpverleners regelmatig vragenlijsten in over de scheidingshulp. Deze informatie helpt ons om een volledig beeld te krijgen van de scheidingshulp die wordt aangeboden en ook van de ervaringen van ouders en kinderen.