Onderwijs

Op masterniveau bieden wij twee programma's aan: Professioneel vertalen en Literair vertalen. Dit zijn de enige specialistische vertaalwetenschappelijke opleidingen in Nederland. Deze masters vertrekken vanuit een gemeenschappelijke basis van vaardigheden en domeinkennis, en bieden daarnaast ook ruimte voor specialisatie in interessegebieden.

Professioneel vertalen

De master Professioneel vertalen is aangesloten bij het prestigieuze netwerk European Masters in Translation (EMT), een breed Europees netwerk van vertaalwetenschappelijke masterprogramma’s op academisch niveau. Het masterprogramma benadrukt de diversiteit van verschillende domeinen binnen het professioneel vertalen, en het zwaartepunt ligt op de meest geavanceerde vertaaltechnologieën (we zijn universitair partner van SDL Trados) en een uitgebreide stage.

Literair vertalen

De master Literair vertalen staat binnen een rijke traditie van literair vertalen aan de Universiteit Utrecht, en onderhoudt sterke banden met de sector. Medewerkers en alumni zijn op de redactie van en leveren regelmatig bijdragen aan Filter: Tijdschrift over vertalen, en onze nauwe samenwerking met het Expertisecentrum Literair Vertalen (ELV) zorgt voor aansluiting bij de vertaalsector, en biedt daarnaast tal van mogelijkheden tot verdere doorontwikkeling.