Waar of Niet Waar?

De Utrecht Young Academy organiseert samen met het Wetenschapsknooppunt Waar of Niet Waar?: een lesprogramma waarin onderzoekers basisschoolkinderen laten zien hoe wetenschap werkt. Wat is wetenschap eigenlijk, en hoe doe je goed onderzoek? Een middag waarin de professor niet de kinderen lesgeeft, maar kinderen juist de kans krijgen om echt iets aan het onderzoek van de professor bij te dragen. 

In dit project voeren leden van de Utrecht Young Academy op scholen wetenschappelijke experimenten uit samen met basisschoolkinderen in groep 5/6. Het doel is om wetenschappelijk denken in kinderen te bevorderen, laten zien hoe leuk en interessant wetenschap kan zijn, en aanleren hoe je 'alternatieve' van 'echte' feiten onderscheidt.  

 

Ambities

In de eerste editie van Waar of Niet Waar? kwamen 400 kinderen verspreid over twaalf scholen in de provincie Utrecht in contact met de wetenschap door middel van het thema ‘Humor: maakt lachen creatiever?’, gerelateerd aan het onderzoek van toenmalig UYA-lid Madelijn Strick. In 2021 onderzochten kinderen het thema ‘Suiker: is suiker altijd zoet?’, wat in verband staat met het onderzoek van toenmalig UYA-lid Tom Wennekes. Ook bestudeerden ze het thema 'Opgestaan plaats vergaan' , wat gebaseerd is op het onderzoek van toenmalig UYA-lid Borja Martinovic. Het Universiteitsmuseum Utrecht biedt twee programma's per jaar aan, met het doel om jaarlijks 1000 kinderen in de regio Utrecht te bereiken.  Elk jaar zullen UYA-leden tenminste één nieuw onderwerp aandragen en meedoen met de uitvoering van Waar of Niet Waar? op basisscholen. 

Voor meer informatie over Waar of Niet Waar?, neem contact op met Martijn Huysmans.