VMBO Vlogs

Acht onderzoekers van de Utrecht Young Academy en zestien vmbo-scholieren maakten samen vlogs over thema’s als klimaatverandering, identiteit en de kracht van taal. Op 4 maart 2020 werden de vlogs getoond tijdens een interactieve presentatie, waarbij scholieren en onderzoekers vertellen over wat de samenwerking hun gebracht heeft.

Students and academics at the vlog premiere

Hoe zouden we de werelden van onderzoekers en vmbo-leerlingen met elkaar kunnen samenbrengen? Dit is het uitgangspunt van een vlogproject dat eind januari is gestart door de Utrecht Young Academy en non-profit organization JINC. In drie bijeenkomsten leerden onderzoekers en vmbo’ers elkaar kennen en maakten ze samen een vlog over een onderzoeksvraag die interessant is voor jongeren. Bijvoorbeeld: Is er leven mogelijk op een andere planeet? Wat kunnen we dankzij Europese handel allemaal kopen in de supermarkt? Hoe lang blijft plastic bestaan in de oceaan? Doel was om inzicht te krijgen in elkaars wereld en met elkaar iets nieuws te leren. Daarnaast leerden de vmbo’ers meer over wat er komt kijken bij het beroep van onderzoeker en vlogger, wat bijdraagt aan hun oriëntatie op hun toekomst.

We vinden dat we als universiteit midden in de maatschappij moeten staan.

Op woensdag 4 maart werd het project gezamenlijk afgesloten met een première van de vlogs. Scholieren, leden van de Utrecht Young Academy en collega’s van JINC kwamen samen in het Academiegebouw om samen de vlogs te bekijken en het project af te ronden. Nieuwsgierig naar de vlogs? Bekijk ze hieronder! (Engelse ondertiteling beschikbaar)