VMBO Vlogs
Acht onderzoekers van de Utrecht Young Academy en zestien vmbo-scholieren maakten samen vlogs over thema’s als klimaatverandering, identiteit en de kracht van taal. Op 4 maart 2020 werden de vlogs getoond tijdens een interactieve presentatie, waarbij scholieren en onderzoekers vertellen over wat de samenwerking hun gebracht heeft.
Hoe zouden we de werelden van onderzoekers en vmbo-leerlingen met elkaar kunnen samenbrengen? Dit is het uitgangspunt van een vlogproject dat eind januari is gestart door de Utrecht Young Academy en non-profit organization JINC. In drie bijeenkomsten leerden onderzoekers en vmbo’ers elkaar kennen en maakten ze samen een vlog over een onderzoeksvraag die interessant is voor jongeren. Bijvoorbeeld: Is er leven mogelijk op een andere planeet? Wat kunnen we dankzij Europese handel allemaal kopen in de supermarkt? Hoe lang blijft plastic bestaan in de oceaan? Doel was om inzicht te krijgen in elkaars wereld en met elkaar iets nieuws te leren. Daarnaast leerden de vmbo’ers meer over wat er komt kijken bij het beroep van onderzoeker en vlogger, wat bijdraagt aan hun oriëntatie op hun toekomst.
We vinden dat we als universiteit midden in de maatschappij moeten staan.
Op woensdag 4 maart werd het project gezamenlijk afgesloten met een première van de vlogs. Scholieren, leden van de Utrecht Young Academy en collega’s van JINC kwamen samen in het Academiegebouw om samen de vlogs te bekijken en het project af te ronden. Nieuwsgierig naar de vlogs? Bekijk ze hieronder! (Engelse ondertiteling beschikbaar)
Genderstereotypen
Wat maakt het nou uit of je als man of als vrouw geboren bent!? Sarah en Eren gaan op onderzoek uit.
Hoe maak je plastic soep?
Er drijft een enorme plastic soep in de oceaan. Maar hoe maak je zelf zo'n plastic soep? Mark en Rick gaan op onderzoek uit, en ontdekken hoe groot (of klein) het probleem van plastic in de oceaan eigenlijk is.
Wat is het weer in 2050?
Hoe zal het weer in Nederland veranderen als gevolg van klimaatverandering?
Wat denken mensen nu bij scheldwoorden uit de middeleeuwen?
‘Boef’ en ‘nachtmerrie’: wist je dat dit zo’n 600 jaar scheldwoorden waren? Je kon voor het uitspreken daarvan een pittige straf of boete krijgen. Scholieren Buket en Damla gaan de straat op en vragen wat mensen van de twee middeleeuwse scheldwoorden vinden. Wetenschapper Martine legt uit waarom deze woorden zo beledigend waren.
Wedden dat we door het brein kunnen lezen?
Hersenonderzoekers beweren dat ze door het brein kunnen lezen. Kevin en Joni betwijfelen dit en wedden van niet!
Waar in het heelal kunnen we leven vinden?
Ga mee op reis met Arne, Frances en Robin die 3 planeten onderzoeken op buitenaards leven.
Hoorde ik dat nou goed?!?
Sana en Katelyn vragen zich af wat er achter de vervelende opmerkingen zit die leerlingen wel eens horen op school.
Kun je de EU mee naar huis nemen?!
De Europese Unie is een groep van 27 landen, inclusief Nederland. Deze landen kwam samen om het leven van mensen beter te maken. Denk aan het reizen zonder grenscontroles, zonder visumaanvraag en zonder geldwisseling. Een van de belangrijke dingen van de EU is het oprichten van een interne markt, waardoor veel producten zonder binnengrenzen en extra toeslagen naar Nederland kunnen komen. En dus naar jouw eigen supermarkt!