Na de val van de Muur
In samenwerking met Studium Generale presenteert de Utrecht Young Academy een reeks lezingen over de erfenis van de val van de Berlijnse Muur.
Het is inmiddels 30 jaar geleden dat de Berlijnse Muur viel. Een iconische gebeurtenis die gepaard ging met groot optimisme. Het vooruitzicht: een wereld zonder grenzen, liberaal en welvarend. Toch liep het anders. Het vrijemarktdenken leidde tot grote ongelijkheid, en democratische waarden staan overal onder druk. Wat is er van de hooggespannen verwachtingen van na de Koude Oorlog terechtgekomen?
Gedurende vier lezingen bespreken wetenschappers uit binnen- en buitenland wat er is veranderd sinds de val van de Muur in 1989. Over de toename van grensmuren, de opkomst van het neoliberalisme en de democratie die onder vuur staat. Hoe komen deze hedendaagse trends voort uit de Koude Oorlog?
Lezingen
- Waarom we grensmuren blijven bouwen (Prof. dr. Henk van Houtum)
- Who's afraid of neoliberalism (Prof. dr. Stephanie L. Mudge)
- De democratie onder vuur (Prof. dr. Sarah de Lange)
- The scramble for the North Pole (Dr. Duncan Depledge)
Generatieproject
Deze serie vloeit voort uit het Generatieproject van de Utrecht Young Academy (UYA). Elke nieuwe generatie van UYA-leden organiseert een evenement voor een breed publiek.