KNOOP x UYA: Speelsheid in wetenschap

Knoop x UYA is een samenwerking tussen generatie 2021 van de UYA en drie kunstenaars (Just Rijntjes, Hanna Fleer en Meike Jansen). Het project werd gelanceerd op Betweter Festival 2022 in TivoliVredenburg en op de Future Health Expo in de botanische tuinen van de UU, tijdens de Week van de Wetenschap. Het project wordt momenteel doorontwikkeld voor kinderen die het Universiteitsmuseum Utrecht (UMU) bezoeken.

Speelsheid en creativiteit moeten weer terugkomen in de wetenschap.

Knoop x UYA is een project gefocust op speelsheid in de wetenschap. Spel en speelsheid zijn goede manieren om academisch werk te verbeteren, om veerkrachtig te blijven als wetenschapper. Het voedt creativiteit en kan nieuwe perspectieven bieden. Daarnaast is speelsheid simpelweg leuk, en kan het helpen om niet te focussen op output of uitkomsten. Een grote, opblaasbare rode bal, een oranje kubus met kussens en een kleine, paarse knuffelbare piramide zijn bedoeld om speelsheid in de wetenschap te promoten. Ieder kleurrijk object heeft zijn eigen verhaal. Terwijl je relaxt op en knuffelt met de objecten, word je door de opgenomen verhalen van de objecten uitgedaagd om te reflecteren op diepe vragen over je eigen plek in de wereld, over bepaalde concepten en over de manier waarop we anderen waarnemen.

Ik bleef nadenken over de audio, en over wat het betekende voor mijn eigen perspectief. Het zette me aan het denken, en voedde m'n creativiteit.

Een bezoeker

Doordat er stickers uitgedeeld worden bij ieder bezocht object, worden bezoekers aangemoedigd om hun ervaringen met de objecten onderling uit te wisselen, en hun interpretaties van de objecten en de wetenschap waar ze voor staan te delen. Dit zorgt voor een speels gesprek tussen wetenschappers onderling, maar ook tussen wetenschappers en niet-wetenschappers.