Workshop over Diversiteit

UYA members lead a workshop on Diversity
Dr. João Trabucho Alexandre en Dr. Linda van Laake ( in samenwerking met Dr. Fenella Fleischmann en Dr. Borja Martinovic)

In maart 2018 heeft de Utrecht Young Academy een workshop georganiseerd voor jonge cardiovasculaire onderzoekers op het Young@Heart Event met het thema 'Diversiteit'. Tijdens deze workshop ervaarden de deelnemers hoe het voelt om bij een groep te horen die beladen is met een lagere status en/of een negatieve stereotypering, met het effect dat ze benadeeld worden bij het zoeken naar een baan. Ook werd dit proces omgedraaid: hoe word je behandeld als je plotseling een hogere status hebt? Dit bracht een interessante discussie teweeg en zelfs bij sommigen sterk emotionele reacties. We ontvingen positieve reacties van de deelnemers, die de workshop een originele en intense aanpak noemden.

Het doel van de cursus was om de jonge onderzoekers te laten realiseren hoe we getraind worden om de sociale wereld in groepen te verdelen en hoe we door dit versimpelde hokjesdenken geneigd zijn te generaliseren. De workshop stimuleert hopelijk eerlijk, non-stereotyperend gedrag in hun toekomstige loopbanen.