Dr. Verena Seibel

Dr. Verena Seibel (foto: Ed van Rijswijk)

Verena Seibel is universitair docent bij het Departement Interdisciplinaire Sociale Wetenschap en lid van het European Research Center on Migration and Ethnic Relation (ERCOMER) van Universiteit Utrecht. In het verleden werkte ze als universitair docent op de Rijksuniversiteit Groningen en was ze postdoctoraal onderzoeker aan de Universiteit van Konstanz, in Duitzland. Daarvoor behaalde ze haar PhD aan de Berlin Graduate School of Social Sciences, Humboldt Universität zu Berlin.

Verena is geïnteresseerd in het aanpassingsproces van migranten aan de ontvangende samenleving. Momenteel focust ze zich op de kennis van migranten over hun sociale rechten en maatschappelijke instellingen (zoals gezondheidszorg, kinderopvang, maar ook de arbeidsmarkt) binnen de ontvangende samenleving, en hoe dit relateert aan hun kansen op integratie. In deze context is ze ook geïnteresseerd in de rol van sociale netwerken bij kennisoverdracht. Naast haar onderzoek hecht Verena veel waarde aan het geven van onderwijs. Het op toegankelijke wijze overbrengen van kennis aan studenten is een van haar hoofddoelen.

Hoe kunnen we migranten helpen om hun weg te vinden in de instituties van het ontvangende land?

In haar tijd bij UYA wil Verena zich focussen op het versoepelen van de overgang voor internationale medewerkers die van het buitenland naar de UU komen. Aangezien ze zelf een international is, is ze zich bewust van de uitdagingen waar buitenlandse collega’s tegenaan lopen, vooral in de eerste maanden. Verena hoopt onderdeel te zijn van het ondersteunend netwerk voor onze internationale collega’s door de kennisoverdracht van relevante informatie over de academische cultuur in Nederland, en ook specifieke UU-programma’s, te verbeteren.

Verena Seibel is lid van de Utrecht Young Academy, een ontmoetingsplek voor jonge talentvolle wetenschappers, sinds 2023.