Samenwerken
De middeleeuwse cultuur kan ons een interessante, verrassende of zelfs confronterende spiegel voorhouden in onze benadering van hedendaagse vraagstukken. Onderzoekers van het Utrecht Centre for Medieval Studies delen hun kennis daarom graag via allerlei publieksactiviteiten, bijdragen aan het publieke debat en samenwerking met bijvoorbeeld erfgoedinstellingen. Deze pagina licht recente voorbeelden uit.
Wilt u ook samenwerken met de Utrechtse mediëvisten? Neem dan contact op via ucms@uu.nl. Wij bespreken de mogelijkheden graag met u.
Publieksactiviteiten

Dr. Janneke Raaijmakers was initiator en wetenschappelijk adviseur van de tentoonstelling Relieken in Museum Catharijneconvent. Van 12 oktober 2018 t/m 3 februari 2019 waren daar bijzondere relieken uit verschillende tijden, culturen en religies te zien. Bij de tentoonstelling gaf prof. dr. Els Rose op 7 november een publiekslezing over de hamer van Sint Maarten en Janneke Raaijmakers op 29 november over middeleeuwse relieken.

Het boek en de begeleidende tentoonstelling Perkament in stukken tonen spannende vondsten uit een omvangrijk onderzoek naar honderden fragmenten hergebruikt middeleeuws perkament en papier uit de collecties van de Universiteitsbibliotheek Utrecht en Het Utrechts Archief. Het onderzoek is grotendeels uitgevoerd door Utrechtse mediëvisten en masterstudenten. Het boek bevat inleidende hoofdstukken van de hand van de redacteuren dr. Bart Jaski, prof. dr. Marco Mostert en Kaj van Vliet. De tentoonstelling was van 21 september 2018 t/m 6 januari 2019 te zien in Het Utrechts Archief.
Utrechtse masterstudenten werkten in 2016 samen met studenten uit Antwerpen aan een online tentoonstelling van een van de oudste en rijkst geïllustreerde Middelnederlandse handschriften: de Rijmbijbel van Jacob van Maerlant. Dit kostbare manuscript uit het eind van de dertiende eeuw bevat maar liefst 163 illustraties, uitgevoerd in verf en bladgoud.

Publiekslezingen
Wat hebben sociale media en de boekdrukkunst met elkaar gemeen? Dr. Martine Veldhuizen gaf op 4 november 2018 een Culturele Zondagen College over vrije meningsuiting in vroege gedrukte boeken. Wat leert het vrije woord toen over het vrije woord nu?
Bij de tentoonstelling Magische miniaturen in Museum Catharijneconvent (23 februari t/m 3 juni 2018) gaven Utrechtse mediëvisten een reeks publiekslezingen. In totaal kwamen er zo'n 600 bezoekers naar de lezingen van em. prof. dr. Paul Wackers, prof. dr. Bart Besamusca, prof. dr. Marco Mostert, dr. Yvonne Vermijn, prof. dr. Frits van Oostrom en dr. Cécile de Morrée.

Literatuurwetenschapper dr. Frank Brandsma gaf in oktober 2017 twee lezingen over de razend populaire serie Game of Thrones, die op allerlei manieren teruggrijpt op middeleeuwse mythen, legenden en historische gebeurtenissen (19 oktober: Studium Generale; 24 oktober: TU Delft). Brandsma sprak in Reykjavik over een eveneens populair onderwerp: seks in de Middeleeuwen. Meer dan 100 mensen bezochten zijn publiekslezing op 29 augustus 2017.

Ontmoet een middeleeuwer
In het jaarlijkse Weekend van de Wetenschap (eerste weekend van oktober) organiseerde UCMS in 2015, 2016 en 2017 ‘Ontmoet een middeleeuwer’. Bezoekers konden kennismaken met middeleeuwers uit allerlei rangen en standen. Van hooggeleerde theologen tot een geletterde goudsmid: ze kwamen weer tot leven in de presentaties van Utrechtse wetenschappers. Bekijk de programma's van 2017, 2016 en het verslag van Ontmoet een middeleeuwer 2015.
DRONGO talenfestival
Op het DRONGO talenfestival in Utrecht op 29 september 2017 leerde dr. Cécile de Morrée bezoekers zingen als een middeleeuwer en liet Andrea van Leerdam hen kennismaken met de beeldtaal van 15e-eeuwse houtsneden.
Alumni

Afgestudeerde mediëvisten bewandelen heel uiteenlopende carrièrepaden. Daarom wil het UCMS hun band met elkaar en met hun alma mater versterken en een levendig alumninetwerk stimuleren.
De LinkedIn-groep Medieval Studies, Utrecht University fungeert als online ontmoetingsplek voor alumni, studenten en medewerkers op het gebied van de Middeleeuwen, waar relevante vacatures, stages, wetenschappelijke en publieksgerichte activiteiten gedeeld kunnen worden.
Daarnaast zijn alumni van harte welkom bij de UCMS lezingenreeks en het jaarlijkse UCMS colloquium. In mei 2018 was er een speciale alumniavond in Museum Catharijneconvent, waar zo'n 200 alumni de tentoonstelling Magische miniaturen bekeken. Experts waren aanwezig om toelichting te geven bij de tentoongestelde handschriften, en emeritus prof. dr. Paul Wackers gaf er een lezing. Op de alumniavond ‘Uit de schatkamer’ in 2016 kregen zo’n 30 alumni de kans om bijzondere stukken uit de middeleeuwse boekenschat van de Universiteitsbibliotheek Utrecht van heel dichtbij te bekijken.
Basisonderwijs en voortgezet onderwijs

Lessenreeksen
Utrechtse docenten ontwikkelen eigentijdse lessenreeksen over middeleeuwse cultuur voor het voortgezet onderwijs. De leerlingen lossen bijvoorbeeld een middeleeuwse moordzaak op en leren al doende een sleutelwerk uit de literatuur kennen, ze verdiepen zich in middeleeuwse satire door zelf een satirische voorstelling over een middeleeuws thema te maken, of ze ontdekken parallellen tussen middeleeuwse dierenverhalen en een hedendaagse fabelachtige vertelling van Hans Teeuwen. Betrokken docenten zijn onder andere dr. Els Rose, dr. Katell Lavéant, dr. Erwin Mantingh en dr. Frank Brandsma.

Wetenschappers op school
Op 29 maart 2017 vond Meet the Professor plaats: 145 hoogleraren van de Universiteit Utrecht gingen op de fiets naar basisscholen in de regio Utrecht en vertelden daar over hun onderzoek, wetenschap en de universiteit. Prof. dr. Marco Mostert en prof. dr. Bart Besamusca vertelden over de middeleeuwse geschiedenis en literatuur.
Historisch taalkundige dr. Marcelle Cole gaf op 2 december 2016 een gastlezing op King’s College Taunton (Secondary) School over 'The Quirks of English: Why is English Spelling so Irregular?'