SDG  3: goede gezondheid en welzijn

Hoe kan wetenschap bijdragen aan een gezonde toekomst op een gezonde planeet? In Utrecht onderzoeken we dat, over de grenzen van disciplines heen. De Sustainable Development Goals (SDG’s) van de Verenigde Naties zijn daarbij een belangrijke leidraad. 

Exposoom: de grootste beïnvloeder van onze gezondheid

 • Wat is het exposoom?

  Het exposoom omvat álles wat onze gezondheid bepaalt, maar niet is vastgelegd in onze genen. Bijvoorbeeld omgevingsfactoren. Wat maakt ons ziek in de 21e eeuw? In Utrecht brengen we dat systematisch in kaart.
  Meer over exposoom
 • Roel Vermeulen naast auto met meetapparatuur

  Roel Vermeulen over gezonde leefomgeving

  "We kunnen onze genen niet (gemakkelijk) veranderen, maar als we willen voorkomen dat mensen ziek worden, moeten we kijken naar wat we wel kunnen veranderen. En dat zijn de omgevingsfactoren."
  Video "Gezonde leefomgeving"
 • Luchtkwaliteit meten met sensoren

  Jaarlijks sterven er miljoenen mensen voortijdig door luchtverontreiniging. We hebben steeds meer sensoren die ons gedetailleerde informatie geven over de luchtkwaliteit, bijvoorbeeld in steden.
  Video: sensoren op auto's en fietsen
 • videostill exposome mooc

  Gratis colleges over Exposoom

  Wat maakt ons ziek? Tijdens deze massive online open course (MOOC) vertellen zeven wetenschappers van het Exposome-NL programma over hun onderzoek naar het exposoom.
  Naar de colleges op CourseraSDG's: ons kompas voor een betere wereld