Partners

Samenwerking binnen Nederland

Onderzoek naar gestrande bruinvissen en andere zeezoogdieren geeft ons ook de mogelijkheid om mee te werken aan tal van andere onderzoeken. Zo werken we samen met:
 

Het nationale strandingsnetwerk verzamelt en rapporteert alle gestrande dieren. Dit netwerk bestaat onder meer uit:
 

Naturalis houdt alle strandingsmeldingen bij op www.stranding.nl en komt ook in actie met ons wanneer er grotere walvissen stranden op de Nederlandse kust.

Samenwerking plastic vervuiling

Plastic afval is een groot milieuprobleem; zowel in omvang als in complexiteit, met effectieve oplossingen die wezenlijk interdisciplinair zijn. Onze onderzoekers maken deel uit van het Utrecht Plastic Sources, Sinks and Solutions (UPlasticS3) -netwerk. Dit netwerk is een unieke combinatie van wetenschappers met alle expertise die nodig is om de bronnen en putten van plasticvervuiling te onderzoeken. Voor meer informatie over dit netwerk, zie https://www.uu.nl/en/research/sustainability/uplastics3.

Samenwerking binnen Europa

We werken ook veel samen met internationale universiteiten, onder meer met de universiteiten van Luik en Hannover (TiHO). Ook is er veel uitwisseling met de Britse strandingsnetwerken Scottish Marine Animal Stranding Scheme in Inverness en Glasgow en Cetacean Stranding Investigation Programme in Londen. Landen als BelgiĆ«, Duitsland, Noord-Frankrijk, Engeland en Schotland grenzen ook aan de Noordzee en dieren houden nu eenmaal geen rekening met landsgrenzen. Daarom zetten we ons gezamenlijk in voor de instandhouding van de zeezoogdierpopulaties in de Noordzee en Waddenzee.

Strandingsinitiatief van de International Whaling Commission

De International Whaling Commission is een organisatie die wereldwijd actief is voor de bescherming van walvissen. In 2016 keurde de IWC een nieuw initiatief goed om internationale expertise en informatie over strandingen te delen, beste praktijkrichtlijnen vast te stellen en training voor nood respons te bieden, met als uiteindelijk doel wereldwijd vermogen op te bouwen voor respons bij strandingen, onderzoek en gegevensverzameling. De activiteiten van het IWC Strandings Initiatief worden geleid en begeleid door een divers team van experts. Dit team bestaat uit dierenartsen, pathologen, forensisch wetenschappers, mariene biologen en onderwijzers afkomstig van wereldwijde strandings netwerken, overheidsinstanties, academische instellingen en niet-gouvernementele organisaties voor natuurbescherming.