Internationale samenwerking

Samenwerken met gerenommeerde universiteiten over de hele wereld

Samenwerking met buitenlandse universiteiten is essentieel voor hoogwaardig onderzoek en excellent onderwijs. De Universiteit Utrecht werkt daarom samen met gerenommeerde universiteiten over de hele wereld. Er vindt uitwisseling plaats van onderzoekers en docenten, de UU werkt mee aan fellowshipprogramma's en er zijn bijzondere leerstoelen voor visiting professors.

Utrecht University Partners

Uit de vele universiteiten waarmee  wordt samengewerkt in onderzoek en onderwijs heeft de Universiteit Utrecht heeft voor universiteitsbrede internationale strategische samenwerking met een beperkt aantal buitenlandse universiteiten geselecteerd: de Utrecht University Partners (UUPs). Deze buitenlandse onderzoeksuniversiteiten verrichten hoogwaardig onderzoek dat past in een strategisch thema of van de focusgebieden van de Universiteit Utrecht en werken samen met verschillende faculteiten. Ter bevordering van deze samenwerkingen is geld voor specifieke activiteiten beschikbaar. Voor meer informatie over financiering kunt terecht op de Open Calls pagina (in het Engels).

Internationale netwerken

De Universiteit Utrecht is actief lid van diverse gerenommeerde internationale onderzoek- en onderwijsnetwerken, zoals de League of European Research Universities (LERU), UtrechtNetwork en Oxford Network.

Wetenschappelijke instituten in het buitenland

Nederland heeft vijf wetenschappelijke instituten in het buitenland. Deze zijn verenigd in de koepel Nederlandse Wetenschappelijke Instituten in het Buitenland, waarvan de Universiteit Utrecht medebestuurder is. De Universiteit Utrecht is penvoerder van het Nederlands Interuniversitair Kunsthistorisch Instituut in Florence (NIKI).

China Scholarship Council

Eind 2007 startte de eerste lichting van zeven talentvolle Chinese studenten met een PhD-programma aan de Universiteit Utrecht. Dit gebeurt in het kader van een overeenkomst die de Universiteit Utrecht heeft met de China Scholarship Council (CSC): excellente studenten uit China kunnen een beurs krijgen om in Utrecht te promoveren. Om voor een CSC-beurs in aanmerking te komen doorlopen de PhD-kandidaten een speciale selectieprocedure, waarin zowel de Universiteit Utrecht als de CSC hun oordeel geven. De CSC-beurs geldt voor vier jaar. Kijk voor aanvraaginformatie op de pagina over Aziatische samenwerkingsverbanden.