Prof. dr. Sierd Cloetingh

Prof. dr. Sierd Cloetingh

Prof. dr. Sierd Cloetingh (1950) behoort met zijn ruim driehonderd wetenschappelijke publicaties tot de wereldtop van de tektoniek. Als hoogleraar begeleidde hij inmiddels meer dan zeventig promovendi. Hij is Academiehoogleraar en lid van de KNAW. Als zojuist benoemd vice-president van de European Research Council (ERC) en president van de Academia Europaea (de Europese KNAW) vervult Cloetingh een sleutelrol in de internationale wetenschappelijke wereld.

Cloetingh is editor-in-chief van het internationale, wetenschappelijke tijdschrift Global and Planetary Change en stond aan de basis van het grote Europese aardwetenschappelijke programma TOPO-EUROPE, met 23 deelnemende landen en zestig jonge onderzoekers, promovendi en postdocs.

Voor zijn wetenschappelijke verdiensten ontving Cloetingh vijf internationale eredoctoraten en verschillende onderscheidingen, onder andere in 2005 de Franse onderscheiding 'Chevalier dans l’Ordre national de la Légion d’Honneur' en in 2014 de koninklijke onderscheiding Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.