Prof. dr. Rick Grobbee

Rick Grobbee (1957) geldt sinds 2010 als Universiteits Hoogleraar “International Health Sciences and Global Health” van de Universiteit Utrecht. Ook is hij voorzitter van het Hart- en Vaatcentrum (aanvankelijk i.o.) van het UMC Utrecht, lid van de KNAW, en voorzitter van de sectie Geneeskunde en de Raad voor de Medische Wetenschappen. Hij is honorair hoogleraar in Kuala Lumpur, Maleisië, en Sydney, Australië, was gedurende vele jaren lid van de raad van toezicht van de Nederlandse Hartstichting, was voorzitter van de Raad van Toezicht van het Diakonessen Ziekenhuis in Utrecht, was voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Epidemiologie, en is voorzitter/lid van een reeks commissies en adviesraden op het gebied van wetenschappelijk onderzoek en gezondheidszorg in Nederland en het buitenland. Hij zit in de redactie van verschillende wetenschappelijke tijdschriften en is hoofdredacteur van de “European Journal of Preventive Cardiology”.

Dr Grobbee is program director van het internationale Master of Science en PhD in Epidemiologie programma van de Universiteit Utrecht Graduate School Life Sciences en initiator en non-executive director van het academische e-learning platform Elevate, dat in 2012 werd opgericht. Dr Grobbee ontving voor zijn werk verschillende prijzen, was medeauteur van ruim 1200 internationale publicaties, en begeleidde zo’n 150 promovendi tot een succesvolle promotie in Utrecht en aan andere Universiteiten. Aan de Universiteit Utrecht was hij vier keer promotor van het jaar. Hij heeft een H-index van 108.

Dr Grobbee (1957) werd als arts opgeleid aan de Universiteit Utrecht (afgestudeerd december 1983). Vervolgens verrichte hij een promotie onderzoek op het gebied van hypertensie aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam (promotie Juni 1986). Na een periode in het ziekenhuis werkzaam geweest te zijn als internist in opleiding keerde hij als Universitair Hoofddocent en vervolgens hoogleraar (1993) Klinische Epidemiologie terug bij de Erasmus Universiteit.

Hij volgde opleidingen aan de McGill Universiteit in Montreal en de Harvard Universiteit in Boston, alwaar hij ook enige tijd als visiting associate professor (1989) was verbonden. In Rotterdam was hij verantwoordelijk voor het hart- en vaatziekten onderzoek van de afdeling Epidemiologie, en was een van de grondleggers van het ERGO onderzoek, totdat hij in September 1996 in Utrecht benoemd werd tot hoogleraar Klinische Epidemiologie en tevens de oprichter was van het Julius Centrum voor Gezondheids Wetenschappen en Eerstelijns geneeskunde. Dit centrum bundelt het onderwijs en onderzoek van de afdelingen epidemiologie en huisartsgeneeskunde alsmede gerelateerde gezondheids-wetenschappelijke disciplines. Begonnen als een kleine groep enthousiaste jonge onderzoekers, deels meegekomen uit Rotterdam, heeft het Centrum inmiddels zo’n 500 medewerkers en werd bij een recente visitatie beoordeeld als internationaal een van de meest vooraanstaande centra op het gebied van de klinische epidemiologie.

Tevens nam Dr Grobbee vanuit het Julius Centrum het initiatief voor de oprichting van een aantal gezondheidscentra in de wijk Leidsche Rijn bij Utrecht, waardoor een voor Nederland unieke academische werkplaats voor de huisartsgeneeskunde ontstond. Begin 2008 stond Dr Grobbee aan de basis van de verzelfstandiging van het onderzoek naar innovatieve geneesmiddelen in de vorm van de Academische Contract Research Organisatie “Julius Clinical”, waar inmiddels vanuit Zeist door zo’n 150 medewerkers onderzoek wordt verricht in ruim dertig landen onder ruim 120.000 deelnemende patienten in clinical trials, vooral op het gebied van hart- en vaatziekten, diabetes en infectie preventie.

In 2010 trad Dr Grobbee terug als voorzitter van de Divisie Julius Centrum, een rol welke hij sinds de oprichting 14 jaar had vervuld.

Hier vindt u nog meer informatie over Prof. dr. Rick Grobbee (pdf).