Prof. dr. Gerard 't Hooft

Gerard 't Hooft
Gerardus 't Hooft

Nobelprijswinnaar Gerard 't Hooft (1946) is vanaf zijn vroegste studietijd tot op heden aan de Universiteit Utrecht verbonden. Hij studeerde Natuurkunde aan de Universiteit Utrecht, en is sinds 1969, eerst als promovendus en later als hoogleraar theoretische fysica, verbonden aan het Instituut voor Theoretische Fysica. Hij is tevens Akademiehoogleraar en Universiteitshoogleraar.

Nobelprijs

In 1999 ontving Gerard 't Hooft samen met Martinus Veltman de Nobelprijs voor Natuurkunde voor het vinden van een consistente beschrijving van elementaire deeltjes zoals die voorkomen in het standaard model. Dit werk kwam tot stand tijdens Gerard 't Hoofts promotieonderzoek. Martinus Veltman (geb. 1931) was zijn promotor en tot begin jaren tachtig verbonden aan het Instituut voor Theoretische Fysica (Universiteit Utrecht). Veltman is vervolgens tot zijn emeritaat als John D. MacArthur professor of physics verbonden geweest aan de University of Michigan (Ann Arbor).

Passie voor kennisoverdracht

Gerard 't Hooft is nog steeds actief als internationaal toponderzoeker en is als docent betrokken bij het onderwijs in het bachelorprogramma van Natuur- en Sterrenkunde en het masterprogramma Theoretical Physics. Hij reist de hele wereld over om voordrachten te geven, niet alleen voor collega-wetenschappers, maar vooral ook om een breed publiek enthousiast te maken voor natuurkunde. In Nederland is hij regelmatig te vinden op middelbare scholen en verleent hij zijn medewerking aan publieke discussies, onder andere science café's, en aan wetenschapsprogramma's op radio en televisie. Een andere activiteit is zijn werk als hoofdredacteur van het tijdschrift Foundations of Physics.

Focusgebied Foundations of Natural Science

Het onderzoek van Gerard 't Hooft is, net zoals het onderzoek van zijn collega's van het Instituut voor Theoretische Fysica, ondergebracht in de Landelijke Onderzoekschool Theoretische Natuurkunde (LOTN). In deze door de KNAW erkende onderzoekschool zijn vrijwel alle theoretische fysica groepen en instituten in Nederland verenigd. De Universiteit Utrecht is penvoerder van de LOTN. Binnen de Universiteit Utrecht is het theoretisch fysisch onderzoek samen met wiskunde, en astrofysica ondergebracht in het focusgebied Foundations of Natural Science.

Publicaties

Gerard 't Hoofts onderzoeksonderwerpen zijn heel divers en variëren van onderzoek naar zwarte gaten, quantum gravitatie en ijktheoriën tot de grondslagen van de quantum mechanica, en leiden jaarlijks tot verscheidene publicaties in gerenommeerde wetenschappelijke tijdschriften. Bekende publicaties voor een breder publiek zijn de boeken: De bouwstenen van de schepping; een zoektocht naar het allerkleinste, en Planetenbiljart: Sciencefiction en echte natuurkunde. Gerard 't Hooft heeft voor zijn bijdrage aan de wetenschap niet alleen de Nobelprijs ontvangen, maar is ook met vele andere prijzen en eredoctoraten geëerd.

Interactie met studenten

Gerard ’t Hooft is nog altijd verbonden aan de Universiteit Utrecht. De reden dat hij telkens weer in Utrecht in de collegezaal of bij voordrachten van masterstudenten, postdocs en dergelijke te vinden is, is naar eigen zeggen ‘omdat hij niet zonder de stimulerende interactie met jonge mensen kan’.