Prof. dr. Frits van Oostrom

Frits van Oostrum

De mediëvist prof.dr. Frits van Oostrom (1953) slaagt er in de waarde en de resultaten van geesteswetenschappelijk onderzoek ook voor een breed publiek inzichtelijk te maken. Tussen 1982 en 2002 was hij hoogleraar Nederlandse Letterkunde tot de Romantiek in Leiden. Ook was hij gasthoogleraar aan Harvard University.

Van Oostrom is de eerste universiteitshoogleraar van de Universiteit Utrecht, de instelling waar hij ook cum laude afstudeerde en promoveerde in de Nederlandse Taal- en Letterkunde. Nationale bekendheid kreeg Van Oostrom in 1996, toen zijn boek Maerlants wereld de AKO-literatuurprijs won. De SPINOZA-laureaat (1995) was onder meer voorzitter van de Commissie Ontwikkeling Nederlandse Canon (sept. 2005- juli 2007) en president van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (2005- 2008). Sinds 2009 is hij voorzitter van het landelijk Regieorgaan Geesteswetenschappen.