Waarom gedraagt mijn kind zich zo?

Het onderzoek

Als ouder van een jong kind heeft u zich vast weleens afgevraagd ‘Waarom gedraagt mijn kind zich toch zo?’. Vaak gebeurt dit vooral als een kind zich misdraagt. Wij gaan onderzoeken welke gedachten precies bij ouders naar boven komen als hun kind zich misdraagt of bepaalde emoties laat zien. Dit is belangrijk omdat we weten dat zulke gedachten gerelateerd zijn aan hoe ouders reageren op hun kinderen en aan de manier waarop ouders hun kinderen opvoeden.

Wie kunnen meedoen aan dit onderzoek?

Ouders met een kind tussen de 5 en 7 jaar oud.

Hoe ziet het onderzoek eruit?

Als eerste vragen we u te reageren op een aantal situaties. Dit zijn denkbeeldige situaties die kunnen voorkomen met kleine kinderen. Probeer u voor te stellen dat u in deze situatie zit met uw eigen kind. Bij elke situatie krijgt u een aantal vragen over wat u van die situatie denkt en hoe u zou reageren. Vervolgens vult u vragen in over het gedrag van uw kind, de opvoeding van uw kind en uw verwachtingen over het gedrag en de emoties van jongens en meisjes. Het invullen van de vragenlijst duurt ongeveer 30 minuten.

Onderzoeker

Privacy en vrijwillige deelname

Alle gegevens die verzameld worden met de vragenlijsten zullen vertrouwelijk behandeld worden. De informatie die u geeft zal anoniem verwerkt worden en zal dus nooit gekoppeld worden aan uw persoonlijke gegevens. Aan het begin van de vragenlijst vragen we u om de naam van uw kind in te vullen. Deze naam gebruiken we alleen in de uitleg bij de vragenlijsten en in de scenario’s. Om de privacy te beschermen wordt de naam verder niet opgeslagen in het databestand. Uw antwoorden op de vragenlijst worden voor minstens 10 jaar opgeslagen op de server van de universiteit die zeer goed beveiligd is. Alleen de betrokken onderzoekers hebben toegang tot uw antwoorden. Wij volgen hiermee de richtlijnen opgesteld door de Vereniging van Samenwerkende Nederlandse Universiteiten. Als u meer informatie wilt over de bescherming van uw gegevens dan kunt u contact opnemen met de functionaris voor gegevensbescherming van de universiteit via https://www.uu.nl/organisatie/praktische-zaken/privacy/functionaris-voor-gegevensbescherming.

Vragen en opmerkingen

Als u vragen heeft over het onderzoek dan kunt u contact opnemen met de hoofdonderzoeker dr. J.J. Endendijk. Als u opmerkingen heeft over het onderzoek dan kunt u een mail sturen naar de onafhankelijke contactpersoon prof. dr. A van Baar (a.l.vanbaar@uu.nl). Als u een officiële klacht wilt indienen over dit onderzoek dan kunt u een email sturen naar de klachtenfunctionaris van de universiteit via klachtenfunctionaris-fetcsocwet@uu.nl.