Should I? How Appeals to Moral Responsibility Affect Individual-Level Behavioral Change
We bevinden ons in een tijdperk waarin de mensheid wordt geconfronteerd met grote uitdagingen zoals klimaatverandering, sociale ongelijkheid en massale migratiebewegingen. Aangezien deze problemen nauw verbonden zijn met menselijke activiteiten, kunnen duurzame oplossingen op lange termijn alleen worden bereikt door de inzet van mensen voor gedragsverandering.
Eerder onderzoek heeft aangetoond dat moraliteit een sterke motivatie kan zijn voor gedragsregulatie (Ellemers & Van Den Bos, 2012). Omdat mensen gedreven zijn om moreel te zijn en door anderen als moreel gezien willen worden, kan een beroep op hun morele verantwoordelijkheden (bijvoorbeeld milieuvriendelijk gedrag) de bereidheid van mensen vergroten om hun acties af te stemmen op morele normen en waarden (Van Nunspeet & Ellemers, 2023). Morele oproepen kunnen echter ook leiden tot tegenreacties en averechtse effecten hebben wanneer ze worden opgevat als morele kritiek (Rösler et al., 2021).
Dit PhD-project is daarom gericht op het onderzoeken van de potentiële (contra)productieve effecten van morele oproepen en het ontwikkelen van effectieve manieren om morele verantwoordelijkheden aan te spreken zonder defensieve reacties uit te lokken. Belangrijk is dat het project, door gebruik te maken van een multi-methodische aanpak met gedrags-, fysiologische en neuroimagingtechnieken, de onderliggende neurocognitieve en psychofysiologische mechanismen zal onderzoeken die geassocieerd worden met het aanspreken van mensen op hun morele verantwoordelijkheid. Tot slot heeft het project tot doel een uitgebreide interventiestrategie te ontwerpen die kan leiden tot gedragsregulatie door middel van een mentaliteitsverandering. Deze interventiestrategie zal in het veld getest worden om te bepalen of de effecten die waargenomen werden in een laboratoriumsetting ook gelden in een echte sociale context (bv. opgezet in samenwerking met ARTIS-Planetarium). De bevindingen van dit PhD zullen bijdragen aan de ontwikkeling van veelbelovende strategieën om de vicieuze cirkel van het ontlopen van verantwoordelijkheid om te zetten in een positieve cyclus van het nemen van verantwoordelijkheid.
Onderzoeker
Supervisors
- Hoogleraar, Universiteit Groningen
Betrokken onderzoeker
Financiering
Deze studie is onderdeel van het onderzoeksprogramma Sustainable Cooperation – Roadmaps to Resilient Societies (SCOOP). Het SCOOP programma is gefinancierd door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en het Ministerie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) in de context van haar 2017 Zwaartekrachtprogramma.