Erkennen en waarderen
Nieuwe visie Universiteit Utrecht op Erkennen en Waarderen
Open wetenschap moet je doen. En de wijze waarop academici en universitaire medewerkers worden erkend en gewaardeerd vormt de sleutel voor de gedragsverandering richting open wetenschap die Universiteit Utrecht wil stimuleren. Het afgelopen jaar heeft de werkgroep Erkennen en Waarderen, onderdeel van het Open Science Programma, uitvoerig nagedacht over hoe een nieuw systeem eruit zou moeten zien met als resultaat: de nieuwe visie op Erkenning en Waardering (pdf).
Infographic

Over erkennen waarderen
Het systeem van erkennen en waarderen wordt door zowel onderzoekers als beleidsmakers gezien als het belangrijkste element om de verandering naar open science te bewerkstelligen. Het transformeren van de manier waarop onderzoek en onderzoekers worden geëvalueerd en gestimuleerd, is moeilijk gebleken, omdat de evaluatiecriteria en gewoonten vaak zijn ingebed in academische culturen. In het huidige systeem worden onderzoekers en hun onderzoek beoordeeld op impactfactoren van tijdschriften, betrokken uitgevers en H-indices, en niet op kenmerken van werkelijke kwaliteit, echt gebruik, echte impact en openheid.
Onder die omstandigheden worden open science-praktijken vaak gezien als een extra last zonder beloning. In het slechtste geval worden ze gezien als schadelijk voor toekomstige financiering en loopbaan. Onderzoekers aan het begin van hun loopbaan zijn misschien het meest afhankelijk van de traditionele evaluatiecultuur voor loopbaanontwikkeling, een cultuur die wordt versterkt door gevestigde onderzoekers, maar ook door institutioneel, nationaal en internationaal beleid, inclusief financieringsmandaten.
Hoewel de Universiteit Utrecht rekening moet houden met de nationale en internationale context waarin onderzoekers zich bevinden, kan zij een voortrekkersrol spelen in de ontwikkelingen naar open science. Funders (bijv. Wellcome Trust, Research Councils UK en EU) en andere organisaties (bijv. VSNU met het Standard Evaluation Protocol) hebben beoordelingscriteria aangepast, niet meer domweg tellen, maar nadrukkelijker kijken naar inhoudelijkheid en indicatoren voor maatschappelijke impact. Financiers beginnen ook hun criteria te veranderen en financieren niet alleen nieuwe onderzoekslijnen, maar ook replicatiestudies (bijv. NWO).
Enkele instellingen hebben hun promotie- en tenure-systemen al gewijzigd (bijvoorbeeld UMCU). Andere universiteiten veranderden hun gedragscode met open science-praktijken. Een ander belangrijk voorbeeld is de San Francisco Declaration on Research Assessment (DORA), ondertekend door VSNU en duizenden anderen, waaronder de Universiteit Utrecht.
DORA comitteert onderzoekers en belanghebbenden om afstand te nemen van op aantallen publicaties gebaseerde beoordelingen, alle soorten output mee te laten wegen en verschillende vormen van ‘metrics’ en narratieve beoordeling parallel te gebruiken. Het Leiden Manifesto biedt richtlijnen voor het verantwoord gebruik van statistieken. Ten slotte dragen financiers (bijv. ERC en NWO) die open access publiceren als eis stellen, waarbij gegevens worden gedeeld, ook bij aan het stimuleren van open science-praktijken door onderzoekers.
Trekkers Erkennen en waarderen
Erkennen en waarderen Fellows
- Prof. dr. Paul Boselie, Professor at the School of Governance, Chair
- Dr. Marieke Adriaanse, Associate Professor, Social, Health and Organizational Psychology, Chair
- Inge Bakker-Simon, Secretarial Support (usbo.werkgroepew@uu.nl), Faculty of Law, Economics and Governance
- Dr. Sonja Bekker (Faculty of Law, Economics and Governance)
- Prof. dr. Daniel Cohnitz, Professor Humanities, Theoretical Philosophy
- Prof. dr. Belle Derks, Professor of Psychological perspectives on organisational behaviour within institutions
- Prof. dr. Marko Hekkert, Professor of Dynamics of Innovation Systems/ Chairman department of Sustainable Development
- Drs. Aletta Huizenga, HR director Utrecht University
- Dr. Martijn Huysmans (Faculty of Law, Economics and Governance)
- Prof. dr. Manon Kluijtmans, Vice Rector Teaching and Learning & Academic Director of the Centre for Academic Teaching
- Prof. dr. Dennis Klomp (UMC Utrecht)
- Dr. ir. Bianca Kramer, Subject Specialist Life Sciences and Medicine at Utrecht University Library
- Dr. Inge Stegeman (UMC Utrecht)
- Prof.dr. Marieke Schuurmans, Professor of Medicine, Nursing Science
- Wim de Smidt, Senior Consultant HR, Faculty of Law, Economics and Governance
- Prof. dr. Marianna Tryfonidou (Faculty of Veterinary Medicine)
- Prof. dr. Kirsten ten Tusscher, professor in Computational Developmental Biology
- Dr. Hélène Verheije, Assistant Professor, Veteranary Science
- Stefanie Vrancken, Policy Advisor
- Guusje Dijkstra, Student assistant (g.k.dijkstra@uu.nl)