Good practices: Overkoepelende thema's

Data School

Data School is een platform voor toegepast onderzoek rondom datapraktijken. In samenwerking met externe partijen, werken onze studenten aan een opdracht; ze voorzien onze externe partners met een exploratieve analyse van een dataset, onderzoeken de impact van dataficatie voor de organisatie of markt van onze partner en reflecteren op beleidsopties.

Divvly

Divvly is een online platform dat de publicatie van in het laboratorium gemaakte reagentia en wetenschappelijk materiaal promoot. Divvly is van mening dat elke wetenschapper gemakkelijk toegang moet hebben tot de juiste tools. Divvly ontwikkelt digitale applicaties die informatie, processen en mensen met elkaar verbinden. Divvly bespaart u tijd en helpt organiseren.

Open Science Community Utrecht

Anita Eerland en Loek Brinkman, twee onderzoekers aan de Universiteit Utrecht, zijn de Open Science Community Utrecht (OSCU) begonnen. Dit is een inclusief platform om over open science te leren en te praten. Binnen drie maanden na het begin van de community in 2018 zijn meer dan 100 onderzoekers lid geworden. En met ondersteuning van Anita en Loek zijn er al zeven open science communities opgericht aan andere Nederlandse universiteiten.

Journal of Trial and Error

“In scientific practice, trial and error is a fundamental process of learning and discovery.” Daarom begonnen studenten aan de Universiteit Utrecht de Journal of Trial and Error. Door negatieve resultaten te publiceren, probeert het journal de vooringenomenheid richting positieve resultaten in publicaties te overwinnen. Maar het nodigt onderzoekers ook uit om methodologische uitdagingen en technische tekortkomingen te delen.

Huiskamer van de Wetenschap

De Jonge Akademie gaat van start met het interactieve platform Living Room of Science om kennis over verantwoorde onderzoekspraktijken te ondersteunen, waaronder Open Science. Het eerste ‘Huiskamer van de Wetenschap’ evenement vond plaats in de herfst van 2017 in de Universiteit Utrecht tijdens de 18de Europese Conferentie over Ontwikkelingspsychologie. 

screenshot Open Science Q&A

Open Science Q&A

Het is van belang dat het delen van informatie over het toepassen van Open Science gemakkelijk wordt gemaakt en dat best practices al beschikbaar zijn. Een goed beginpunt is de internationale Open Science Q&A

Preclinicaltrials.eu

The mission of preregistration is to increase openness, integrity, and reproducibility of research. This online platform aims to provide an overview of all executed animal studies, including those that remain unpublished and thus, contribute to a reduction of publication bias and unnecessary duplication, thus unnecessary animal use. It allows reviewers and researchers to access additional information on the study design. Finally, this initiative aims to increase awareness and transparency concerning risk of bias and selective outcome reporting, and potentially reduces these biases.