Vitale en klimaatadaptieve natuur
De natuurlijke en cultuurhistorische landschappen van het NPUH staan onder druk door een veranderend klimaat en menselijke activiteiten. De toegenomen frequentie en intensiteit van hittegolven vormt een bedreiging voor de flora en fauna, terwijl stikstofdepositie de bodem- en waterkwaliteit aantast. Ondertussen vraagt de concurrentie tussen natuur, wonen en infrastructuur veel van het landschap en ontstaat de behoefte aan meer groene verbinding. De Onderzoeks- & Onderwijshub Utrechtse Heuvelrug biedt mogelijkheden om de huidige toestand van de ecosystemen te monitoren en trends in het natuurlijke landschap te identificeren. Zo wordt een duurzaam beheer van het natuurlijk landschap van het nationale park mogelijk gemaakt.
Showcases
Waterkwaliteit op de Utrechtse Heuvelrug: studenten gingen op onderzoek uit
Hoe staat het met de waterkwaliteit in de vijvers, beekjes en poelen van landgoederen op de Utrechtse Heuvelrug? Dat zochten studenten uit in het vak Chemistry & the Environment van de bachelor Global Sustainability Science.
BSc project: De impact van bosbeheer op vogel en zoogdier diversiteit.
In Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug leven meer dan honderd vogelsoorten en vele zoogdieren. Dit bachelor onderzoeksrapport gaat in op het effect van verschillende soorten bosbeheer op de verschillende diersoorten.
BSc project: Het effect van bosbeheer strategieën op de gezondheid van bossen op de Utrechtse Heuvelrug.
Dit bachelor onderzoeksrapport bespreekt de invloed van verschillende bosbeheermethoden op de gezondheid van een beheerd bos in vergelijking met een oerbos. Dit gebeurt op basis van het aantal plantensoorten, de Shannon-Wiener-index en de DBH-verdeling.