Landschap van waarden
Met haar aanbod van ecosysteemdiensten en cultuurhistorisch erfgoed is het NPUH een gebied met een belangrijke intrinsieke en economische waarde. De vraag is hoe deze verschillende waarden kunnen worden afgewogen en gewaarborgd in tijden van klimaatverandering en een hoge maatschappelijke druk op het gebied. In de Onderzoeks- & Onderwijshub Utrechtse Heuvelrug kan de expertise van de UU op het gebied van bestuur, economie, innovatie en nature-based solutions helpen om dergelijke vragen te beantwoorden.
Showcases
Msc thesis: beoordeling van de variatie in bovengrondse koolstofvoorraad van Nederlandse voedselbossen
Naast het bevorderen van de biodiversiteit is koolstofopslag een groot voordeel van voedselbossen. Het opslaan van koolstof vermindert kooldioxide in de lucht en draagt zo bij aan het tegengaan van klimaatverandering. Deze masterscriptie onderzoekt de koolstofvoorraden van 21 Nederlandse voedselbossen en onderzoekt hoe koolstofvoorraden worden beïnvloed, als onderdeel van het Nationaal Monitoringsprogramma Voedselbossen (NMVB) dat in 2019 is opgezet door de Green Deal Voedselbossen.
MSc thesis: cultureel erfgoed in de circulaire transitie.
Als Nederland in 2050 volledig circulair wil zijn, moet bestaande bouw worden meegenomen in het proces van circulariteit. Omdat de circulaire economie (CE) echter nog geen culturele en sociale dimensie heeft, is het moeilijk om de CE toe te passen op cultureel erfgoed. Dit onderzoek richt zich op de vraag hoe circulariteit kan worden gestimuleerd voor gebouwen die behoren tot cultureel erfgoed.
BSc project: landeigenaren met waterproblemen op de Utrechtse Heuvelrug
Dit bachelor project bestudeert de onderzoeksvraag: "Hoe kan Stichting NPUH verschillende soorten landeigenaren beter ondersteunen bij het overwinnen van de problemen waarmee ze worden geconfronteerd bij hun werk om de kwaliteit van zowel natuur als cultureel erfgoed te behouden met een focus op watergerelateerde kwesties?"
BSc consultancy project: van natuur naar geld, de financiële waarde van de natuur van het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug.
De natuur op de Utrechtse Heuvelrug levert een aantal waardevolle ecosysteemdiensten. Denk bijvoorbeeld aan koolstofopslag, recreatie, waterzuivering, houtwinning en luchtfiltratie. Dit bachelor onderzoeksproject onderzoekt de financiële waarde van deze ecosysteemdiensten.