Duurzame natuurgerichte recreatie & mobiliteit
Recreatie voegt maatschappelijke waarde toe aan het natuurlijke en cultuurhistorische landschap van het NPUH. Met name in het hoogseizoen is de recreatiedruk echter te hoog met mogelijke negatieve effecten op de flora en fauna van het gebied en het cultuurhistorische erfgoed van het nationale park. Dit omvat vernietiging van habitats, bodemverdichting, geluidsoverlast, inbreuk op gesloten gebieden en het achterlaten van zwerfvuil. Hhoewel bezoekers worden aangemoedigd om van het NPUH te genieten, moet dit op een duurzame manier plaatsvinden met een positieve impact op zowel mens als natuur. De Onderzoeks- & Educatiehub zou de wetenschappelijke kennisbasis kunnen bieden die nodig is om de effecten van mobiliteit en recreatie te bestuderen, negatieve effecten te minimaliseren en duurzame recreatiepraktijken te bevorderen die prioriteit geven aan een gezond milieu.
Showcases
BSc consultancy project: De transitie naar duurzame mobiliteit van bezoekers van het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug.
Dit bachelor adviesrapport onderzoekt hoe we kunnen werken aan een duurzame mobiliteitsvisie op de Utrechtse Heuvelrug, met de focus op het vergroten van het gebruik van het openbaar vervoer voor bezoek aan het gebied.
BSc consultancy project: Optimalisatie van afvalbeheer en de perceptie van bezoekers van zwerfvuil in het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug.
Dit bachelor adviesrapport onderzoekt hoeveel zwerfvuil er in het nationale park is, wat de perceptie is van mensen van dit afval en hoe zwerfvuil kan worden verminderd.