Het Onderzoek

De anticonceptie pil bestaat al sinds de jaren '60. De pil is erg handig bij het voorkomen van zwangerschappen, en heeft ook voordelen als je bijvoorbeeld last hebt van onregelmatig bloedverlies of een pijnlijke menstruatie. Tegelijkertijd hebben sommige vrouwen last van enkele nadelige bijwerkingen van de pil, zoals gewichtstoename, hoofdpijn of misselijkheid.

Deze tegenstrijdige effecten zijn ook te vinden op het gebied van stemming, zo zorgt de pil ervoor dat sommige vrouwen beter in hun vel zitten, anderen krijgen juist sombere of angstige gevoelens. Ook merken vrouwen soms helemaal geen verschil. Op dit moment weten we niet of deze veranderingen komen door de hormonen in de pil of daar andere kenmerken van deze pilgebruiksters.

Op deze vragen wil dit onderzoek een antwoord kunnen geven.

Het onderzoek is opgezet in twee verschillende studiegroepen, één voor jongeren (14-18 jaar) en één voor volwassenen (20-35 jaar). Bij de jongeren zijn we benieuwd welke veranderingen optreden als je gaat beginnen met de pil door een voor- en nameting te doen. Bij de volwassenen willen we kijken of deze effecten hetzelfde zijn als je al langer de pil slikt, en of dit verschilt met bijvoorbeeld de spiraal en hoe je normale cyclus je emoties beïnvloed. Voor beide groepen zijn we ook op zoek naar meiden en vrouwen die geen anticonceptie gebruiken.