Samenwerking
Onderzoek naar de geschiedenis van de middeleeuwen is inherent interdisciplinair en internationaal van opzet. Onze onderzoekers zijn dan ook breed georiënteerd en altijd bereid tot samenwerking – binnen en buiten de grenzen van de faculteit. Dit uit zich in verschillende langlopende onderzoeksprojecten, en is te zien in hoe wij ons in bredere zin profileren: in aanknopingspunten met maatschappelijke vraagstukken en het publieke debat, en met de laatste onderzoekstrends.
Late Middeleeuwen
De onderzoekers die zich bezighouden met de late middeleeuwen zijn vooral geïnteresseerd in de ontwikkeling van steden en stedelijke netwerken in de Lage Landen en Italië.

Audiotour: ontdek middeleeuws Florence
Wandelend middeleeuws Florence ontdekken? In samenwerking met IZI.Travel en GlobeTrott Travel ontwikkelde David Napolitano een audiotour. Met de tour treden wandelaars in de voetsporen van Brunetto Latini, de leermeester van Dante.
Publieksboek: Middeleeuwse Medemensen
Met middeleeuws bedoelt men vaak 'achterhaald, primitief, barbaars, mensonterend'. Maar kloppen deze clichés? Collega's Janna Coomans en Lola Digard bekritiseren veel voorkomende misstanden over de middeleeuwen in een recent publieksboek, Middeleeuwse Medemensen.
Vroege Middeleeuwen
Binnen de specialisatie vroege middeleeuwen draait het onderzoek vooral om de culturele geschiedenis van de periode tussen ca. 500 en 1100, met name met vraagstukken over kennis en religie en hoe die in de materiele cultuur van de tijd zichtbaar worden.

De Inventieve Middeleeuwen
Een mooi voorbeeld is het publieksboek De Inventieve Middeleeuwen, dat tot stand kwam onder leiding van Carine van Rhijn. Het boek geeft een kijkje in praktische opvattingen en denkwijzen van meer dan duizend jaar geleden: hoe gingen mensen toen om met problemen en uitdagingen, en met welke oplossing kwamen ze? Negentien mediëvisten werkten hieraan samen, waaronder Kay Boers, Jan van Doren, Irene Bavuso en Rutger Kramer.

Het Jaar 1000
Tekst, object en gemeenschap komen op een bijzondere manier samen in het werk van Marco Mostert. Hij werkte mee aan de tentoonstelling Het Jaar 1000 in het Rijksmuseum voor Oudheden in Leiden. Deze samenwerking resulteerde in een boek, 1000 Jaar Geleden: Verhalen over Nederland in de Tiende en Elfde Eeuw, waarin studenten een bloemlezing van vertaalde tekstfragmenten over het gebied van het huidige Nederland en zijn tiende- en elfde-eeuwse bewoners aanbieden.