Wat is het doel van het onderzoek?
Ouders uit elkaar
In Nederland maken jaarlijks ongeveer 86.000 kinderen en jongeren de scheiding van hun ouders mee. Dit leidt vaak tot verhuizingen, nieuwe gezinsroutines, en meer veranderingen in het dagelijks leven van de gezinsleden. Ouders krijgen de taak om afspraken te maken over de verzorging en opvoeding van de kinderen, zoals in een ouderschapsplan. Ook zijn er veel dagelijkse zaken waarover besloten of afgestemd moet worden. Deze afspraken rondom scheiding kunnen ouders thuis maken, met behulp van een mediator, of via een juridische procedure met behulp van de rechter.
De stem van kinderen en jongeren
Het doel van dit onderzoek is om na te gaan of en welke manier kinderen betrokken worden bij het maken van afspraken. Is er met hen gesproken over afspraken en beslissingen, thuis met de ouders, met een mediator of met een rechter? Hoe was dat voor hen? En heeft dat iets te maken met hoe het met hen gaat sinds de scheiding? Op dit moment weten we hier nog te weinig over.
Van kennis naar adviezen
We willen meer duidelijkheid over hoe kinderparticipatie het beste kan worden vormgegeven. Oftewel, hoe we het beste naar kinderen kunnen luisteren als ouders scheiden. Met deze kennis kunnen we meer informatie, tips en hulp bieden aan ouders en kinderen na scheiding. Ook kunnen we daarmee betere adviezen geven mediators en rechters over de gesprekken die zij voeren met kinderen. Hoe meer kinderen en ouders meedoen, hoe beter en betrouwbaarder de resultaten van het onderzoek zijn.