Met het KinderKennisCentrum doet de Universiteit Utrecht grootschalig onderzoek naar de ontwikkeling van kinderen in de provincie Utrecht.

Centraal staat de samenhang tussen hersenontwikkeling, gedrag en omgevingsfactoren. Het KinderKennisCentrum wil de uitkomsten van dit onderzoek inzetten voor iedereen die betrokken is bij de ontwikkeling van kinderen.

Het opgroeien van kinderen is een prachtig, maar ingewikkeld proces. Wij slaan in Utrecht de handen ineen om dit beter te begrijpen.
Chantal Kemner
Chantal Kemner, directeur KinderKennisCentrum Utrecht

Het YOUth-onderzoek

Het KinderKennisCentrum is de thuisbasis voor het YOUth-onderzoek. YOUth is een uniek onderzoek dat tien jaar lang duizenden Utrechtse kinderen volgt in hun ontwikkeling. Wat is de rol van de hersenontwikkeling op het gedrag van een kind? Welke rol spelen factoren zoals opvoeding, leeftijdsgenoten of televisiekijken? De antwoorden op dit soort vragen maken het mogelijk om in de toekomst de zorg voor kinderen te verbeteren. 

Ouders die met hun kind willen deelnemen aan het YOUth-onderzoek, kunnen instappen op twee momenten: tijdens de zwangerschap, of met een kind in de leeftijd van 8, 9 of 10 jaar oud. Kijk voor meer informatie op de website van YOUth.

Hoe kunnen kinderen zich ontwikkelen tot evenwichtige individuen?

Dynamics of Youth

Het KinderKennisCentrum is onderdeel van Dynamics of Youth, één van de vier strategische thema’s van de Universiteit Utrecht. Binnen dit thema draait het om de vraag hoe we onze (klein)kinderen kunnen helpen om op te groeien tot zelfstandige, evenwichtige volwassenen.

Dynamics of Youth combineert onderzoek naar sociaal-culturele factoren met onderzoek naar hersenontwikkeling. Die combinatie is zeldzaam en levert nieuwe inzichten op in de factoren die de ontwikkeling van onze jeugd beïnvloeden. 

Kinder Kennis Centrum

Samenwerkingen

Het KinderKennisCentrum is een initiatief van de Universiteit Utrecht en werd op 16 oktober 2014 geopend op het Utrecht Science Park. Het centrum is deels gefinancierd door Dynamics of Youth, een Zwaartekrachtbeurs van NWO en door samenwerking met het Brain Centre Rudolf Magnus en het Julius Centrum van het UMC Utrecht.

Grootschalige data-infrastructuur

Het KinderKennisCentrum beschikt over diverse onderzoeksfaciliteiten en een grootschalige data-infrastructuur. Daarbij vormen langetermijnopslag van data van hoge kwaliteit, ruime toegankelijkheid van data en transparantie het uitgangspunt.

Onderzoeksdata van hoge kwaliteit, ruime toegankelijkheid en transparantie

Voor het innovatieve onderzoek van Dynamics of Youth is een breed scala aan onderzoeksdata nodig. Met behulp van de hardware en software van het KinderKennisCentrum kunnen de onderzoekers van Dynamics of Youth veel data genereren, analyseren, delen en systematisch opslaan uit verschillende bronnen (van DNA in bloed tot hersenactiviteit of ouder-kindobservaties), met inachtneming van de strenge regelgeving rond reproduceerbaarheid van data en anonimiteit van deelnemers.

Contact

Genevelaan 4-6
3584 CC Utrecht
Tel. 0800 400 3040

kinderkenniscentrum@uu.nl