Veranderingen in empathie bij jongeren

Empathie,jongeren

Als iemand verdrietig, boos of blij is, dan probeer je dat gevoel te begrijpen door je in de ander te verplaatsen. Daarnaast roepen de gevoelens van de ander vaak medeleven bij je op. Dit noemen we empathie. Empathie is een belangrijke eigenschap die ervoor zorgt dat je minder snel ruzie krijgt of agressief wordt, en dat je meer gemotiveerd bent om anderen te helpen.

Verschillen tussen jongens en meisjes

Onderzoek van Jolien van der Graaff en collega’s liet zien dat empathie nog volop in ontwikkeling is in de middelbare school periode, met daarin opmerkelijke verschillen tussen jongens en meisjes. Meisjes lieten niet alleen meer empathie zien dan jongens, maar bleken zich ook sneller te ontwikkelen. Terwijl meisjes zich vanaf de brugklas steeds meer in anderen verplaatsen, begint de stijging bij jongens pas een paar jaar later. Bovendien blijven meisjes gedurende de hele middelbare school periode goed in het meeleven met anderen, terwijl jongens hierin een dip laten zien rond 15-jarige leeftijd.

Jolien van der Graaff en collega’s onderzoeken de rol van relaties met ouders en leeftijdgenoten in de veranderingen in empathie bij jongeren. Ook onderzoeken ze hoe verschillen tussen jongeren in empathische vaardigheden samenhangen met hoe goed ze functioneren binnen het gezin, op school en in de maatschappij.