Onderzoek
Het platform Bottom-up Intiatives for Societal Change focust sterk op interdisciplinair onderzoek. Niet alleen is het platform direct of via haar platformleden betrokken bij projecten, maar daarnaast faciliteert en stimuleert het platform de ontwikkeling van (nieuwe) samenwerkingsverbanden voor projecten, subsidieaanvragen en sociale impact.
Betrokken bij projecten
Enabling Societal Missions through Entrepreneurial Ecosystems (ESMEE)
Het ESMEE project verkrijgt inzicht in regionale ecosystemen voor duurzaam ondernemerschap. Het project doet dit door middel van wetenschappelijke analyses van de mechanismen van ecosysteem ontwikkeling, en de relatie tussen duurzaam ondernemerschap en maatschappelijke missies.
Consortium leider: prof. Erik Stam
Boosting Social and Community-driven Entrepreneurship for the Transition to an Inclusive and Sustainable Society (SCENTISS)
Sociale ondernemers komen met innovatieve oplossingen voor lokale maatschappelijke problemen. Echter wordt het opschalen van de impact van deze sociale ondernemers moeilijk gemaakt door complexiteiten. Door middel van gezamenlijk leren en nieuw gereedschap komt dit project tot nieuwe inzichten voor het versterken en vergroten van impact.
Consiortium leider: Niels Bosma
UGlobe Research Project: Entrepreneurship-led Sustainable Development in Africa
Dit project streeft ernaar duurzame ontwikkeling in Afrika te stimuleren door samen met lokale ondernemers naar oplossingen te zoeken. Het project gebruikt een data-en-dialoog gedreven entrepreneurial ecosystem benadering voor het onderzoek naar de oorzaken van hinderingen in de ontwikkeling en de positieve cycli van ondernemerschap. Met deze kennis pogen dit project en de lokale ondernemers hun entrepreneurial ecosystem te verbeteren en duurzame ontwikkeling in Afrika te stimuleren.
Projectleider: prof. Erik Stam
The Missing Entrepreneurs
Dit project streeft ernaar om de historische gaten te vullen wat betreft vrouwelijk ondernemerschap, door vragen te stellen over de factoren die veranderingen in de vormen van vrouwelijk ondernemerschap in Europa sinds 1900 verklaren. Deze vragen focussen zich op de barrières waar vrouwen mee te maken kregen door de geschiedenis, en hoe ze hier doorheen braken. Om de veranderingen in vrouwelijk ondernemerschap te verklaren combineert dit project een vergelijkende analyse van 28 Europese landen met een diepgaande casus analyse van vrouwelijke bedrijfseigenaren en vernieuwers in Nederland, het Verenigd Koninkrijk, en Frankrijk sinds 1900.
Projectleider: Selin Dilli
The Centre on Scaling
Dit is ons nieuwste project. Dit centrum zal het onderzoek focussen op meerdere manieren van innovaties onderbrengen in onze maatschappij, in de context van 'grote uitdagingen'. Deze manieren omvatten meerdere actoren, sectoren, niveaus en institutionele logica.
Projectleider: prof. Niels Bosma
Ondersteunde initiatieven
Na de officiële kick-off van het platform heeft het Platform Bottom-Up Initiatives for Societal Change drie projecten gefinancierd die een sterke binding hadden/hebben met onze centrale thema's.
'Mapping Futures through Movements: Imaginaries of Justice and Sustainability'
Flor Avelino (f.r.avelino@uu.nl) en Anestis Amanatidis van het Copernicus Institute of Sustainable Development hebben financiering ontvangen voor hun project met de titel 'Mapping Futures through Movements: Imaginaries of Justice and Sustainability'. Zij hebben eerlijke en duurzame toekomstbeelden in kaart gebracht, welke worden gevoed door de bewegingen van bottom-up initiatieven met een online aanwezigheid.
'Entrepreneurs as Initiators of Societal Change'
Joost Dankers (j.j.dankers@uu.nl), Marten Boon & Bram Bouwens hebben een bedrag gekregen voor hun project 'Entrepreneurs as Initiators of Societal Change'. Hun onderzoek is gericht op de reacties van Nederlandse ondernemers op maatschappelijke problemen vanuit een historisch perspectief. Door het afnemen van interviews met innovatieve en sociale ondernemers, en vernieuwers in gevestigde industrieën, hopen ze inzichten te verkrijgen in de rol van ondernemers in het initiëren van maatschappelijke verandering.
'Climate-Cultures as Key to Bottom-up Initiatives (Cli-Cultures)'
Het derde onderzoek project wat we gefinancierd hebben is 'Climate-Cultures as Key to Bottom-up Initiatives (Cli-Cultures)' van Bishawjit Mallick (b.mallick@uu.nl) en collega's. Hun project onderzoekt lokale sociale initiatieven in vijf Aziatische landen, die de lokale kennis, vaardigheden en middelen hebben voor effectieve klimaatverandering gerelateerde actie. In alle vijf de landen organiseren zij een workshop over 'climate-cultures and community-led adaptation'.