ADAPT Academy

Samenlevingen worden steeds vaker geteisterd door noodtoestanden, zoals natuurrampen, pandemieën en economische crises. Onze toekomst zal afhangen van het aanpassingsvermogen van onze samenlevingen en regeringen. Maar hoe passen samenlevingen zich succesvol aan? Hierover is te weinig bekend. In de ADAPT Academy werken onderzoekers van de Universiteit Utrecht, Universiteit Leiden, Radboud Universiteit, en Universiteit Twente samen, met als doel meer kennis en kunde op te bouwen over het aanpassingsvermogen van samenlevingen in tijden van crises.

In de afgelopen decennia hebben veel samenlevingen een verontrustende reeks van verwoestende verstoringen meegemaakt. Alleen al in de laatste twee decennia hebben een reeks grensoverschrijdende 'megacrises' zoals de aanslagen van 9/11, de grote financiële ineenstorting van 2008 en de coronapandemie het leven van vele miljoenen mensen sterk beïnvloed en hun levenswijze ontwricht. Samenlevingen moeten zich voorbereiden op meer crisisgevoelige tijden en op een klasse van crises waar ze sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog niet meer mee te maken hebben. Maar hoe?

De geschiedenis leert dat sommige samenlevingen veel beter om kunnen gaan met een crisis dan de andere. Wat verklaart dit succes? Om hierachter te komen, hebben we de handen ineen geslagen en bouwen we aan de ADAPT Academy. In de ADAPT Academy kijken we naar crises uit het heden, en verleden.. De ADAPT Academy  brengt wetenschappers samen met burgers en beleidsmakers, om kennis, inzichten, instrumenten en strategieën te ontwikkelen om samenlevingen te helpen door crises te navigeren.

Wat doet de ADAPT Academy?

Meer weten over de hub Security in Open Societies, waar de ADAPT! Academy onderdeel van is? Bekijk dan onderstaande video, of de website