Hoe kunnen we bedreigingen van de samenleving met succes het hoofd bieden en tegelijkertijd onze democratische waarden beschermen?

De bedreigingsvormen waar de samenleving mee wordt geconfronteerd veranderen op grote schaal. Liberale democratieën hebben nieuwe veiligheidsmaatregelen en -filosofieën nodig om adequaat op deze dreigingen te kunnen reageren. Westerse democratieën worden hierbij geconfronteerd met een paradox. De politieke impuls is om een sterkere nationale veiligheidsstaat op te bouwen. Dit botst echter met de realiteit dat nationale regeringen over minder capaciteit beschikken om ook daadwerkelijk veiligheid te bieden. Hoe vinden we een evenwicht tussen bezorgdheid over veiligheid enerzijds en privacy anderzijds in onze moderne wereld? SOS biedt een onafhankelijk, interdisciplinair platform waar de wetenschap, professionele instanties en de samenleving elkaar vinden op onderwerpen als veiligheid, terrorisme en de rechtsstaat.

Nieuws

Afzetting door de politie van het 24 Oktoberplein, Utrecht op 18 maart 2019 na de tramaanslag. Bron: Wikimedia/Hansmuller
5 juli 2019
Beatrice de Graaf schrijft op NRC.nl over het gedrag van Gökmen T. in de rechtbank afgelopen maandag.
Prof. dr. Bas van Bavel.
21 juni 2019
Economisch historicus prof. dr. Bas van Bavel krijgt een NWO-Spinozapremie van 2,5 miljoen euro, de hoogste wetenschappelijke onderscheiding in Nederland.
Bas van Setten / DUIC.nl
31 mei 2019
In het weekend van 10 tot 12 mei namen verschillende studenten deel aan de Bellingcat Bootcamp.

16 september 2019 09:00 - 17:00
Een dag gewijd aan alle facetten van IOS-onderzoek, gecentreerd rond het thema: Europese Open Samenlevingen in 2030 - Uitdagingen en institutionele respons.
24 september 2019 18:30 - 21:30
Alumni Jeanine de Roy van Zuijdewijn en alumna Goos Hofstee spreken bij Instituut Clingendael over onderzoek naar terrorisme (voertaal Engels).