Hoe kunnen we bedreigingen van de samenleving met succes het hoofd bieden en tegelijkertijd onze democratische waarden beschermen?

De bedreigingsvormen waar de samenleving mee wordt geconfronteerd veranderen op grote schaal. Liberale democratieën hebben nieuwe veiligheidsmaatregelen en -filosofieën nodig om adequaat op deze dreigingen te kunnen reageren. Westerse democratieën worden hierbij geconfronteerd met een paradox. De politieke impuls is om een sterkere nationale veiligheidsstaat op te bouwen. Dit botst echter met de realiteit dat nationale regeringen over minder capaciteit beschikken om ook daadwerkelijk veiligheid te bieden. Hoe vinden we een evenwicht tussen bezorgdheid over veiligheid enerzijds en privacy anderzijds in onze moderne wereld? SOS biedt een onafhankelijk, interdisciplinair platform waar de wetenschap, professionele instanties en de samenleving elkaar vinden op onderwerpen als veiligheid, terrorisme en de rechtsstaat.

Bas van Setten / DUIC.nl
31 mei 2019
In het weekend van 10 tot 12 mei namen verschillende studenten deel aan de Bellingcat Bootcamp.
AIVD in Zoetermeer © iStockphoto.com/Sander Meertins
27 mei 2019
Beatrice de Graaf sprak op 'NOS.nl' over Syriëganger Abdelaziz A., informant van de AIVD.
Afzetting door de politie van het 24 Oktoberplein, Utrecht op 18 maart 2019 na de tramaanslag. Bron: Wikimedia/Hansmuller
16 mei 2019
Kees van den Bos sprak in verschillende media over de tramaanslag in Utrecht.

18 juni 2019 18:30 - 21:30
Alumni Jeanine de Roy van Zuijdewijn en alumna Goos Hofstee spreken bij Instituut Clingendael over onderzoek naar terrorisme (voertaal Engels).