Over IOS

Aan de Universiteit Utrecht bundelen de beste onderzoekers van vier faculteiten de krachten voor onderzoeksexpertise: Instituties voor Open Samenlevingen (IOS). Onderzoekers binnen IOS richten zich op de interdisciplinaire benadering van twee vitale maatschappelijke vraagstukken: Waarom ontwikkelen samenlevingen zich zo verschillend? En hoe dragen instituties bij aan de vorming van duurzame en open samenlevingen?

Om antwoorden te vinden op deze vragen, wordt interdisciplinair onderzoek verricht rond de formele en informele richtlijnen van menselijke interactie: instituties. Deze instituties, waaronder rechten, gewoontes en daaraan verwante organisaties en netwerken, maken of beperken de realisatie van open, democratische en gelijke samenlevingen. Ze bepalen ook de mate waarin samenlevingen in staat zijn tegenslagen te absorberen en duurzame welvaart te genereren.

Universiteit Utrecht en interdisciplinair onderzoek

Bij IOS slaan meer dan 400 onderzoekers uit verschillende richtingen, zoals economie, geschiedenis, publieke administratie, cultuur, recht, sociologie, sociale psychologie, taal en communicatie, ethiek, innovation studies en geowetenschappen, de handen ineen om bij te dragen aan de ontwikkeling van open en veerkrachtige samenlevingen over de hele wereld.

Dit is van groot belang voor het respecteren van mensenrechten en voor de mate waarin samenlevingen in staat zijn tegenslagen te absorberen en duurzame welvaart te genereren.

Onderzoeksexpertise

Instituties voor Open Samenlevingen is één van de vier onderzoeksexpertises van de Universiteit Utrecht.