Wetenschap & Samenleving

Instituties voor Open Samenlevingen: Hubs
IOS Science and Society

Universiteit Utrecht is een voorloper op het gebied van interdisciplinair onderzoek naar de formele en informele spelregels van menselijke interactie: instituties.  Dit komt samen in onderzoeksexpertise Instituties voor Open Samenlevingen, een ontmoetingsplaats voor uitmuntende onderzoekers van verschillende disciplines binnen vier faculteiten. Binnen IOS worden de handen ineen geslagen om samen tot oplossingen te komen voor de urgente vraagstukken die leven binnen de samenleving van vandaag én morgen.

Vruchtbare en duurzame oplossingen voor maatschappelijke kwesties kunnen alleen gevonden worden wanneer we verder kijken dan de bestaande wetenschappelijke kaders. Bij IOS zijn we er van overtuigd dat innovatie, nieuwe inzichten en maatschappelijke impact niet alleen samenwerking binnen verschillende wetenschappelijke disciplines vereist, maar ook kennis en kunde van professionals buiten de wetenschap.

Onderzoek gericht op het oplossen van urgente vraagstukken die leven binnen de samenleving van vandaag én morgen

Waar wetenschap en samenleving samenkomen

Instituties voor Open Samenlevingen kondigt met gepaste trots een van de centrale punten in ons onderzoek aan: de IOS-Hubs. Met de Hubs zetten we een belangrijke stap om urgente maatschappelijke problemen op te lossen, door wetenschap met de samenleving te verbinden en te laten samenwerken.

Innovatie en nieuwe inzichten vereisen samenwerking binnen wetenschappelijke disciplines, maar ook met professionals buiten de wetenschap

Binnen de IOS-Hubs, opgezet in 2018, werken uitmuntende onderzoekers van verschillende disciplines samen met private en publieke partners aan het oplossen van maatschappelijke problemen. De Hubs zijn geselecteerd op basis van hun grote impact op het bouwen en behouden van duurzame open samenlevingen. De IOS-Hubs zijn: Future of Work, Future of Citizen-based Initiatives, Security in Open Societies, Entrepreneurship for Social Challenges en Gender and Diversity.

Om nieuwe initiatieven een kans te bieden, ondersteunt IOS tevens de platformen Markets & Corporations in Open Societies, Platform on EU Politics and Policy en Facts & Reasoning.