Hoe kunnen burgerinitiatieven leiden tot een open en veerkrachtige samenleving?

Burgers nemen tegenwoordig steeds meer zelf de touwtjes in handen. Ze verenigen zich om gezamenlijk de zorg voor ouderen of kinderen te waarborgen of delen hun auto of huis met wildvreemden via internet. Wat motiveert burgers om zo betrokken te raken? En leidt die betrokkenheid tot een open en veerkrachtige samenleving? De FOCI Hub adviseert, promoot en stimuleert burgerinitiatieven en is een platform voor samenwerking tussen onderzoekers van de Universiteit Utrecht en maatschappelijke partners. FOCI is onderdeel van het strategisch onderzoeksthema Instituties voor Open Samenlevingen

© iStockphoto.com
24 mei 2019
Tine de Moor vertelt in Trouw over de kracht die uitgaat van burgerinitiatieven op het gebied van duurzaamheid.
Verticaal bos
26 april 2019
Bij bewonersinitiatieven op het gebied van klimaat wil de gemeente meer gaan faciliteren en minder sturen, schrijven wetenschappers van de Universiteit Utrecht.
© iStockphoto.com
29 maart 2019
Tine De Moor in 'Boekman' over 'commons', een begrip dat tegenwoordig steeds meer (foutief) wordt gebruikt.