Loopbaan
Resilience to automation and finding a new job
What lies at the heart of inequality in job finding, for workers that lost their job due to automation? Economists Sabrina Genz and Emilie Rademakers share findings from recent research and give practical tips for policy makers.
Leven Lang Leren
Om goed inzetbaar te blijven op de arbeidsmarkt en prettig te kunnen werken, is het belangrijk dat mensen zich blijven ontwikkelen. De maatschappelijke uitdagingen waarvoor we staan vragen ook om nieuwe vaardigheden. Het is nodig dat bedrijven een "gezonde leercultuur" hebben. Hoe krijgen we dat voor elkaar? En wat zegt wetenschappelijk onderzoek over leren? In deze Future of Work video van de Universiteit Utrecht hoor je inzichten van:
Prof. dr. Wieger Bakker, Lifelong Learning Decaan van de Universiteit Utrecht
Prof. dr. Jan van Tartwijk, verbonden aan de Graduate School of Teaching van de Universiteit Utrecht.
Job Crafting
Job crafting is het aanbrengen van kleine aanpassingen die je werk interessanter, uitdagender en leuker maken. Wat zegt de wetenschap over job crafting? Wat zijn de resultaten voor mens en organisatie? In deze Future of Work video hoor je tips en misvattingen rond het fenomeen.
Aan het woord zijn onderzoekers Maria Peeters en Machteld van den Heuvel. Zij waren betrokken bij de eerste trainingen rond job crafting die in Nederland werden gegeven en volgen het fenomeen nog steeds. Prof. Maria Peeters is verbonden aan Sociale, Gezondheids- en Organisatiepsychologie aan de Universiteit Utrecht en Dr. Machteld (Maggie) van den Heuvel is verbonden aan Arbeids- en organisatiepsychologie aan de Universiteit van Amsterdam. Zij geeft ook trainingen in job crafting en team crafting.
Langer doorwerken
In 2040 is 1 op de 4 mensen 65 jaar of ouder. De AOW-leeftijd stijgt mee met de levensverwachting. Wat betekent dat voor de werkvloer? Onderzoekers Marleen Damman en Jelle Lössbroek, verbonden aan Future of Work van de Universiteit Utrecht delen recente wetenschappelijke bevindingen en tips voor de praktijk.Aan het woord zijn: Dr. Marleen Damman, Universitair Docent Sociologie en gespecialiseerd in oudere werkenden en pensioen. En dr. Jelle Lössbroek, postdoctoraal onderzoeker bij het NIDI, het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut. Hij onderzoekt de pensioensituatie van migranten in Nederland.