Welkom op de website van het IMPROVE-onderzoek

Achtergrond van het IMPROVE-onderzoek

Veel mensen hebben last van een angststoornis. Uit onderzoek weten we dat cognitieve gedragstherapie de beste behandeling voor angststoornissen is. Tijdens deze behandeling stel je jezelf bloot aan situaties of gedachten die beangstigend voor je zijn. Door deze situaties op te zoeken kun je ondervinden dat je angstige verwachting over zo’n situatie niet zal plaatsvinden. Echter, niet iedereen profiteert van deze behandeling. Sommige mensen vinden het bijvoorbeeld te moeilijk om zichzelf bloot te stellen aan hun angstige gevoelens en situaties die angst oproepen.

Doel van het IMPROVE-onderzoek

Het doel van dit onderzoek is nagaan of de behandeling beter werkt wanneer mensen voorafgaand aan cognitieve gedragstherapie eerst een kortdurende andere behandeling volgen, namelijk supportive counseling of Eye Movement Desensitization and Reprocessing therapie (EMDR). Supportive counseling en EMDR zijn twee innovatieve behandelingen voor angststoornissen, die zijn gebaseerd op de laatste wetenschappelijke inzichten. Ze hebben beide hebben echter net een andere insteek. In dit onderzoek gaan we ook na welke factoren voorspellen wie bij welke behandeling de meeste baat heeft.

Voor wie is het IMPROVE-onderzoek?

Mensen met een paniekstoornis of met een sociale angststoornis kunnen deelnemen aan het onderzoek.

Financiering

Dit onderzoek wordt gefinancierd door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) met een VICI Venieuwingsimpuls, die is toegekend aan prof. dr. Iris Engelhard van de afdeling Klinische Psychologie aan  de Universiteit Utrecht. Het onderzoek wordt uitgevoerd bij Altrecht Academisch Angst Centrum en Academisch Angstcentrum Mondriaan/PsyQ.