Veelgestelde vragen

Wat krijgen wij voor deelname aan het onderzoek terug?

Behalve dat u deelneemt aan een belangrijk onderzoek en bijdraagt aan een toename van kennis over het welzijn van kinderen na scheiding, krijgen kinderen na elk van de drie meetmomenten een cadeaubon t.w.v. €10,-. Daarnaast worden er drie geldbedragen (€50,- €100,- en €150,-) verloot onder de gezinnen die aan alle drie de meetmomenten van het onderzoek hebben meegedaan. Winnende bedragen worden eerlijk verdeeld tussen de ouders van het gezin. Bovendien leert ervaring met eerder onderzoek ons dat de meeste kinderen het leuk of zelfs fijn vinden om mee te doen aan dit soort onderzoek.

U wordt uiteraard op de hoogte gebracht van de resultaten van het onderzoek, waardoor u zelf ook meer kennis opdoet over de ontwikkeling van kinderen na een scheiding en welke factoren hierin belangrijk zijn. Dit zijn bevindingen die betrekking hebben op de gehele onderzoeksgroep en bevatten dus geen informatie over uw specifieke thuissituatie. Daarnaast kunt u op de site een overzicht vinden van informatieve links en boeken voor ouders en kinderen die met een scheiding te maken hebben (gehad).

Wie doen de huisbezoeken?

Getrainde psychologie en orthopedagogiek studenten van de Universiteit Utrecht zullen de huisbezoeken doen. Zij werken mee aan dit onderzoek als deel van hun opleiding. Voor hen dient dit onderzoek als onderzoeksscriptie of onderzoeksstage voor de afsluiting van een masteropleiding.

Op welke dagen vindt het onderzoek plaats?

De afspraak voor het huisbezoek zal worden gemaakt op een dag en tijd dat het u uitkomt. Hierbij is het belangrijk dat de kinderen die meedoen aan het onderzoek ook thuis zijn. Er zal telefonisch contact met u opgenomen worden en naar aanleiding van dit gesprek zal er een afspraak gepland worden. De online vragenlijsten kunt u thuis zelf invullen op een moment dat het u uitkomt.

Hoe lang duurt het onderzoek?

Het onderzoek is verspreid over 2 jaar. Er is een meetmoment vrijwel direct na uw aanmelding, een jaar later en dan nog een jaar later.

Een huisbezoek zal tussen tussen twee en drie uur duren, maar dit is ook afhankelijk van de hoeveelheid kinderen die u heeft. Het invullen van vragenlijsten duurt voor de ouders ongeveer anderhalf uur en dit kunt u inplannen wanneer het u handig uitkomt.

Wij wonen niet in Utrecht of omgeving. Kunnen wij toch meedoen?

Uiteraard, u bent zeer welkom om mee te doen aan ons onderzoek, ongeacht uw woonplaats.

Ons kind heeft een halfbroertje en/of –zusje uit mijn/mijn partners vorige relatie. Kunnen wij toch meedoen aan het onderzoek?

Ja, ook als het kinderen uit een eerder huwelijk betreft, kunt u gewoon meedoen aan het onderzoek.

Is het een probleem als mijn ex-partner niet mee kan of wil werken aan het onderzoek?

Het is mogelijk om mee te doen als uw ex-partner niet mee kan of wil werken aan het onderzoek, maar het liefst zien we beide ouders om een zo compleet mogelijk beeld te krijgen. Indien hij/zij gezaghebbende ouder is of er sprake is van gezamenlijk gezag, dan is het wel noodzakelijk dat uw ex-partner toestemming geeft dat uw kind meedoet met onderzoek. Dit geldt ook als uw ex-partner zelf aangeeft niet mee te willen doen.

Mijn ex-partner en ik zijn nooit getrouwd geweest, maar hadden een geregistreerd partnerschap of samenlevingscontract. Kunnen wij toch meedoen aan het onderzoek?

Ook als u nooit officieel getrouwd bent geweest en het geen echtscheiding betreft, kunt u meedoen aan het onderzoek.

Wat kan ik doen als ik iets niet begrijp?

Voor vragen over het onderzoek kunt u altijd contact opnemen met Rianne van Dijk: