Kunnen mensen hun eigen gedrag reguleren?

De meeste mensen willen graag gezonder leven door meer te bewegen, minder te eten of te stoppen met roken. Maar goede voornemens worden niet altijd omgezet in daden. Het Self-Regulation lab doet onderzoek naar gezondheidsdoelen en de manieren waarop mensen die proberen te realiseren.

We onderzoeken hoe mensen hun voornemens om gezonder te gaan leven, ook echt kunnen volhouden.

Gezonder leven is lastig, want ongezond leven gaat vaak gepaard gaat met dingen waar mensen plezier aan beleven: een lekker slagroomtaartje ziet er lmeestal ekkerder uit dan een appel. Mensen proberen op verschillende manieren om hun gezondheidsdoelen te verwerkelijken, ,maar hoe zorg je ervoor dat je voornemens werkelijkheid worden?

Als-dan-plannen

Een goede manier is bijvoorbeeld het maken van als-dan-plannen. Daarmee kun je de kans vergroten dat je ook actie onderneemt om je plannen in daden om te zetten. Samen met het Voedingscentrum kijken we in het Self-Regulation Lab of als-dan-plannen ook helpen bij gezonder snacken. Mensen kunnen via de website van het Voedingscentrum een persoonlijk als-dan-plan maken in de trant van “Als ik trek heb in iets lekkers, dan neem ik een appel”.  Als-dan-plannen werken goed omdat er in het als-deel een bepaalde situatie wordt gedefinieerd; als mensen dan in die situatie terecht komen, worden ze vanzelf herinnerd aan hun goede voornemen.

De grote voedselverleiding

Deze plannen en nog veel meer andere strategieën staan beschreven in het boek De grote voedselverleiding. Over de psychologie van het eten van Denise de Riddder (Bert Bakker, 2012).

Nudges

Daarnaast doet het Self-Regulation Lab onderzoek naar nieuwe manieren om mensen te stimuleren tot gezonder gedrag, zonder dat ze er veel moeite voor moeten doen. Dit onderzoek naar nudges (kleine duwtjes in de gewenste richting) biedt een veelbelovend perspectief om mensen hun goede voornemens in de praktijk te laten brengen.

Denise de Ridder: De grote voedselverleiding. Over de psychologie van het eten.

Studium Generale

Programmaleider