Onderzoek

Future Food Utrecht werkt aan de maatschappelijke uitdaging om de volgende generaties van voldoende en gezond eten te voorzien. Door middel van fundamenteel onderzoek dragen de Utrechtse wetenschappers bij aan de duurzame innovatie van de voedselproductie, het ontwikkelen van gezonde voeding en het stimuleren van slimme voedselkeuzes. 

Voedselzekerheid is door de snelle groei van de wereldbevolking een grote uitdaging voor de toekomst. Het is nodig om meer voedsel te produceren en minder te verspillen, waarbij we rekening moeten houden met de invloed van klimaatverandering op de landbouw en een veranderend perspectief op de veehouderij. Tegelijkertijd vragen de toenemende levensverwachting en welvaartsgerelateerde ziektes om nieuwe voedselconcepten die bijdragen aan de gezondheid. Het is hiervoor van belang om inzicht te krijgen in consumentengedrag rondom voedsel om zo duurzame gedragsveranderingen te stimuleren.

Het onderzoek van Future Food Utrecht is fundamenteel en bestaat uit alle disciplines die nodig zijn om de mechanismen achter de voedselgerelateerde uitdagingen te begrijpen. Het Utrechtse voedingsonderzoek loopt hierdoor uiteen van het bestuderen van de rol van regulatiegenen in planten tot het in kaart brengen van de moleculaire samenstelling van borstvoeding en het bepalen van de psychologische achtergronden van beslissingen. 

De pijlers en onderzoeksthema's van Future Food Utrecht staan beschreven in het visiedocument.