Kosmologiefilosoof Niels Martens betwist of het onderscheid tussen materie en ruimte wel zo zwart-wit is. Volgens hem is deze aanname, die ten grondslag ligt aan een groot deel van onder andere de natuurkunde, helemaal niet zo strikt en belemmert zij zelfs de ontwikkeling van het vakgebied.
ChatGPT is volop in het nieuws. Geesteswetenschappers doen onderzoek naar kunstmatige intelligentie en kijken daarbij verder dan de technische mogelijkheden.
Over de jaren heeft de menselijke moraal enkele grote veranderingen doorgemaakt. Jeroen Hopster vertelt in de podcast Philosophical Disquisitions welke dat zijn.
Hoogleraar Politieke filosofie & economische ethiek Rutger Claassen vertelt in de podcast Ecosofie over de groeiende maatschappelijke betrokkenheid van ondernemingen.
Het gesprek over vliegen aangaan, hoe doe je dat? Daarover schrijven sociaal psycholoog Félice van Nunspeet en filosoof Naomi van Steenbergen een opiniestuk.
In de KVS Preadviezen, samengesteld door Rutger Claassen en Dirk Schoenmaker, staat onder meer dat bedrijven moeten helpen maatschappelijke uitdagingen op te lossen.
Wealth and Power, onder redactie van o.a. hoogleraar Politieke filosofie en economische ethiek Rutger Claassen, onderzoekt het verband tussen rijkdom en politiek.
Op vrijdag 18 november geeft Rainer Hegselmann, filosofieprofessor aan de Frankfurt School of Finance & Management, een hybride lezing te geven voor het Centre for Digital Humanities. Geef je nu op!
In een interview met de Volkskrant vertelt hoogleraar Religiewetenschap Birgit Meyer hoe intuïtie de ervaring van religie beïnvloedt en welke plek het heeft binnen de wetenschap.
Maurits de Jongh schreef een drieluik waarin hij inzichten van filosoof Hannah Arendt (1906-1975) bespreekt om de dreiging van nucleaire vernietiging te duiden.
Het Centre for Digital Humanities (CDH) presenteert hierbij het nieuwe onderwijsprogramma van september tot december 2022 voor GW staf. Inschrijvingen zijn geopend.